Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

#vistårinteut. Vi tänker inte bli dagens motsvarighet till de tjänstemän som administrerade baltutlämningen. Vi kommer att kasta grus i varje typ av maskineri som leder till att ett barn eller en ungdom deporteras till en säker död. Vi kommer att kämpa, skriver Matilda Brinck-Larsen och Jan Strömfors.

Felaktiga beslut går visst att ändra på, Marina Johansson (S)

Utvisningsprocessen av ensamkommande flyktingbarn ska göras human, enligt Marina Johansson (S). Men kan det någonsin vara hyggligt och människovänligt att skicka ensamma barn till ett krigsdrabbat land? skriver Jan Strömfors, socialpsykolog, och Matilda Brinck-Larsen, gruppchef boendeenheten ensamkommande unga.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hej Marina Johansson (S)!

Vi skriver till dig med anledning av ditt uttalande om dilemmat med de ensamkommande flyktingbarnen i GP 2/11.

I aktionsgruppen #vistårinteut blev vi glada över att du, liksom vi, anser att det är väl hårt av regeringen att ha ändrat villkoren kring uppehållstillstånd för ensamkommande.

Men du sade också att beslut är fattade och inte går att ändra på. Där är vi oense.

Felaktiga beslut går visst att ändra på. Politik är det möjligas konst. Vi ställer oss också undrande till att du vill göra utvisningsprocessen så human som möjligt.

Den inställningen låter som ett eko från de mörkaste episoderna i svensk modern politik: Sveket mot barnhemsbarnen; baltutlämningen; hur vi behandlade de apatiska barnen på 90-talet. Humant? Enligt SAOL har ordet human betydelsen mänsklig, människovänlig, hygglig, tillmötesgående. Kan det verkligen vara hyggligt och människovänligt att skicka ensamma barn till ett krigsdrabbat land Marina?

Beslut kan ändras

Beslut kan ändras. Du kunde till exempel börja med det som ligger närmast och se över kommunens egna beslut i Göteborg. Som du vet införde Migrationsverket tidigare i höst en ny praxis, som innebär att asylsökande per automatik skrivs upp i ålder om de inte kan dokumentera sin ålder. När de ensamkommande barnen regelmässigt – utan medicinsk eller annan åldersprövning – blir uppskrivna i ålder av tjänstemän på Migrationsverket, riskerar de att omplaceras i stödboende eller i migrationsverkets egna förläggningar.

Ett barn som befinner sig mitt i en asylprocess behöver vara kvar i sin skola, sin omgivning och med de vänner de lärt känna under placeringen. Att tvingas bygga nya relationer på nya platser och i nya sammanhang innan asylprocessen ens är färdig, fördjupar deras trauman. Att barn behåller sin placering är praxis vid all annan placering. Så borde det naturligtvis vara för de asylsökande också. Här har du, Marina, möjlighet att se till att socialtjänsten behåller placeringarna i familjehem och HVB, tills asylprocessen vunnit laga kraft? Det vore hyggligt.

Vill ha dialog

Vi vill gärna påbörja en dialog med dig och övriga politiker, kring de ansträngningar som görs för att göra utvisningsprocessen human. För oss låter nämligen begreppet "human deportationspolitik" surrealistiskt. Det är en oxymoron, en oförenlighet som vi i gruppen #vistårinteut upplever på plats, dagligen i våra yrkesliv. Det går inte att kalla det mänskligt att skicka barn till krig. Att hävda att 75 procent av de ensamkommande får stanna – som din partikamrat Morgan Johansson gör – är att trolla med statistik.

Siffran gäller nämligen efter åldersuppskrivningarna. Alltså efter att migrationstjänstemannen bedömt ungdomens ålder, utan andra bevis än de slutsatser hen dragit efter en kort intervju. Vad siffran egentligen säger är alltså att inte ens alla de barn som bedöms vara yngre än 18 får stanna.

Människovänligt? Knappast.

Missförstå oss rätt, vi är helt för en human politik kring den här problematiken. Men vi ser inte hur deportation av barn till krig, ovisshet och misär någonsin kan falla inom ramen för en sådan. Humant för oss, i den här situationen, är i stället att göra allt vi förmår för att ändra på de beslut som fattats. Framför allt förändra de förutsättningar vi fråntagits när det kommer till att behålla någon form av självrespekt, för det krävs upprättelse, det krävs samordning, det krävs mer än det regleringen handlar om i dag. Framför allt fattas ett hur, hur vi hanterar barns livsvillkor.

Tänker kämpa

Vi tänker inte bli dagens motsvarighet till de tjänstemän som administrerade baltutlämningen; vi tänker inte agera som de som skrev under intygen att de apatiska barnen var friska nog att resa hem; vi kommer att kasta grus i varje typ av maskineri som leder till att ett barn eller en ungdom deporteras till en säker död. Vi kommer att kämpa.

Marina, hjälp oss att ändra de här besluten. Låt oss göra det tillsammans. Låt oss göra politiken human. På riktigt. Mänsklig. Människovänlig. Hygglig. Tillmötesgående. Låt oss inte nöja oss med att ”beslut är fattade”. Det gäller barn och ungdomars liv.

Vi står inte ut, men vi fortsätter kämpa.

Jan Strömfors

socialpsykolog, leg psykoterapeut

Matilda Brinck-Larsen

gruppchef boendeenheten ensamkommande unga,

huvudansvarig Sandarna BK Lag C- ett lag utan gränser,

familjehemsförälder