Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikard Ljunggren, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg

Fel signal att ge AB Framtiden fördelar

Det är inget problem att AB Framtiden ska bygga 1 400 nya hyresrätter om året. Det som oroar är om de får fördelar mot andra, på grund av politisk prestige att nå högt ställda mål, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Nya bostäder, 17/2

Vi ser med oro på utvecklingen för hyresrätten. Förra året färdigställdes endast 314 nya hyresrätter i Göteborg, trots rekordhög byggtakt i övriga landet. Bostadsbristen kan inte byggas bort, men nyproduktionen utgör ett viktigt tillskott på bostadsmarknaden. Då gäller att alla aktörer kan verka på samma villkor.

Med 200 000 bostadssökande på Boplats finns en stor efterfrågan på hyresrätter i Göteborg. Det är inget problem att AB Framtiden ska bygga 1 400 nya hyresrätter om året.

Det som oroar är om de får fördelar mot andra, på grund av politisk prestige att nå högt ställda mål. I synnerhet oroar det oss om näringslivets aktörer får sämre förutsättningar att vara med och bygga staden, genom att prioriteras ned i handläggningen. Särskilt som stadens förvaltningar redan i dag har viss kapacitetsbrist.

Det finns stor byggvilja i Göteborg. I de planer som nu tas fram finns kraftigt ökande volymer i bostadsproduktionen, vilket är positivt. Samarbetsklimatet har också blivit bättre, och det finns en vilja att utveckla nya metoder för att komma tillrätta med flaskhalsarna, exempelvis Bostad 2021. Samtidigt finns bekymmer vad gäller näringslivsklimatet, vilket är politikens yttersta ansvar.

Bland de sämsta i klassen

Vi har nyligen genomfört 2017 års undersökning av Fastighetsföretagarklimatet, som kommer att presenteras inom kort. Det vi kan avslöja nu är att det fortsatt finns ett missnöje bland våra medlemmar, där Göteborg är bland de sämsta i klassen vad gäller konkurrens på lika villkor. Göteborg har en svagt positiv trend, men från låga nivåer.

Uppgörelsen med AB Framtiden skickar fel signaler om man vill förändra företagarklimatet i staden. Vi utgår från att politiken säkerställer en likabehandling, så att våra medlemmar inte drabbas bara för att AB Framtiden ska nå sina mål.

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg