Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi ser en stor fara när samhället å ena sidan försöker klargöra att svensk lag ska gälla och det å andra sidan finns nivåer i det offentliga Sverige som understödjer att personer bryter mot lagen och uppehåller sig i Sverige illegalt, skriver Hampus Magnusson (M).

Fel ge stöd åt människor att vistas illegalt i Sverige

Jag delar oron angående det skuggsamhälle som håller på att växa fram i Sverige. Vi moderater delar dock inte FI och V:s lösningar. Våra skattepengar ska inte gå till att hjälpa människor att fortsätta vistas illegalt i Sverige, skriver Hampus Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Papperslösa, 22/8, 26/8, 30/8

Företrädare för de rödgrönrosa replikerar mig i två debattartiklar med anledning av att vi moderater motsätter oss att våra skattepengar går till att stödja insatser för ”papperslösa” som vistas olagligt i Sverige och Göteborg.

Både Stina Svensson (FI) med flera och Mats Pilhem (V) missar helt poängen. Jag ser precis som de problemen med det skuggsamhälle som växer fram när människor vistas illegalt i Sverige. Det som delar oss är vår syn på hur det ska lösas. De tycker att alla som vill ska få stanna i Sverige oavsett om de har skyddsskäl eller ej, men vi har inte resurser att ta emot alla som vill komma till Sverige. I vårt land har vi i demokratisk ordning beslutat om vilka lagar och regler som ska gälla när någon söker asyl eller vill invandra till Sverige.

Viktigt att lagen gäller lika för alla

De lagarna kan man ha olika åsikter om, och försöka påverka, men att gällande lagar följs är en grundsten om vi vill ha en fungerande migrationspolitik. Det är faktiskt en nödvändighet om vi alls vill ha en fungerande rättsstat. Samtidigt finns det en stor grupp människor som väljer att bryta mot våra lagar och uppehåller sig i Sverige utan tillstånd, så kallade ”papperslösa” eller för att tala klarspråk, illegala invandrare.

Vi tycker att det bästa vi kan göra är att hjälpa dessa människor att återvända till sina hemländer. Svensson och Pilhem vill i stället att våra skattepengar ska gå till att hjälpa dem att fortsätta uppehålla sig här illegalt.

Vi tycker att de rödgrönrosas beslut i Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning är oacceptabelt och ser en stor fara när samhället å ena sidan försöker klargöra att svensk lag ska gälla och det å andra sidan finns nivåer i det offentliga Sverige som understödjer att personer bryter mot lagen och uppehåller sig i Sverige illegalt.

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd