Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Palestinska och islamistiska företrädare har hävdat att Israels åtgärder för att förhindra ytterligare blodsspillan på Tempelberget i själva verket var ett försök att ta kontroll över Al Aqsa-moskén. Det är givetvis fel. Den centrala frågan är i stället de palestinska och islamistiska ledarnas uppvigling till våld och terror – som tjänar till att med alla medel legitimera mord på judar och israeler. Detta är något som har fått sorgligt litet uppmärksamhet, skriver Isaac Bachman.

Fel fokus i debatten om Tempelberget

Den senaste tidens händelser på Tempelberget i Jerusalem har gett upphov till en storm av palestinska och islamiska fördömanden och protester. Olyckligtvis har protesterna alla det gemensamt att de fokuserar på fel aspekter av de aktuella händelserna, skriver Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För två veckor sedan mördade islamistiska terrorister två israeliska, drusiska polismän på Tempelberget. Efter utfört dåd begav sig gärningsmännen till Al Aqsa-moskén för att söka skydd – den plats där de också som förberedelse för dådet gömt de vapen som de sedan använde för att mörda de israeliska polismännen.

Som en följd av det fasansfulla dådet på en av världens religiöst och politiskt känsligaste platser, beslutade Israel att sätta upp metalldetektorer vid ingångarna till till Al-Aqsa-moskén för att förhindra ytterligare insmuggling av vapen till denna heliga plats och på så vis förebygga ytterligare terrordåd. Åtgärden ledde emellertid till massprotester från palestinier, araber och muslimer världen över och även i flera svenska städer. Palestinska och islamistiska företrädare hävdade att Israels åtgärder för att förhindra ytterligare blodsspillan i själva verket var ett försök att ta kontroll över Al Aqsa-moskén.

Antisemitisk fabrikation

Detta är en av de antisemitiska fabrikationer som utnyttjats av palestinska och islamistiska ledare under mer än ett århundrade. Att det är just en antisemitisk fabrikation bevisas bäst av det faktum att Israel är det enda land i Mellanöstern som garanterar religionsfrihet för alla sina medborgare och besökare, inklusive vid Al Aqsa-moskén. Området runt Tempelberget har varit under israelisk kontroll sedan 1967 men innanför dess nio portar har ”Waqf”, en jordansk-baserad religiös stiftelse, närmast total kontroll och administrerar det dagliga livet på Tempelberget som innefattar Al Aqsa-moskén, Klippdomen, museer, skolor och arkeologiska lämningar.

Metalldetektorerna har inte stoppat en enda muslim från att besöka Al Aqsa-moskén, såvida denne inte haft för avsikt att föra in vapen. Alla palestinska och islamistiska ledare är väl medvetna om detta men valde ändå att hetsa sina anhängare till att ge sig ut på gatorna för våldsamma massprotester och förbjöd rentav muslimer att be vid Al Aqsa trots att det inte fanns några hinder för detta så länge man följde säkerhetsföreskrifterna. Liknande föreskrifter gäller för övrigt vid många muslimska heliga platser i världen, inklusive Mecka.

Ingen logik

Desto mer uppseendeväckande var dessa internationella protester då inga palestinska eller muslimska röster höjdes mot den islamistiska terror som utnyttjat en av Islams heligaste platser för terror, mord och förvaring av vapen.
Palestinska demonstranter i Sverige och världen över kallade Israel "mördare" för att man installerat metalldetektorer för att förebygga just mord. Var finns rimligheten och logiken i allt detta?

Därutöver – varför gjordes inga fördömanden från svensk sida i fråga om terrorattacken på Tempelberget, eller terrordådet i Halamish en vecka senare där tre medlemmar av samma familj brutalt knivhöggs till döds i sitt hem av en palestinsk terrorist? En terrorist som inspirerats av den antisemitiska hetsen i fråga om Al Aqsa, något han själv deklarerat på sin Facebook-sida precis innan attacken. Trots att metalldetektorerna aldrig varit mer än ett svepskäl har emellertid den internationella uppmärksamheten fortsatt att koncentreras på dem.

Den centrala frågan här är i själva verket de palestinska och islamistiska ledarnas uppvigling till våld och terror – som tjänar till att med alla medel legitimera mord på judar och israeler. Detta är något som har fått sorgligt litet uppmärksamhet, i linje med gängse mönster när det handlar om Israels påtvingade och återhållsamma självförsvarsåtgärder. Morden på israeler ignoreras helt enkelt medan Israels självförsvar granskas med lupp, kritiseras och svartmålas.

Då Sverige och hela den demokratiska världen nu står inför kampen mot samma terrorism som Israel möter – radikal islamistisk terrorism – så skulle det ligga i Sveriges intresse att stödja Israel i denna kamp.

Isaac Bachman
Israels ambassadör i Sverige