Susann Lindqvist, Sveriges ingenjörer.
Susann Lindqvist, Sveriges ingenjörer.

Fel att ställa yrkesgrupper mot varandra

Det finns många bra sätt att argumentera för högre löner. Att ställa yrkesgrupper mot varandra och antyda diskriminering tillhör inte de bästa, skriver Susann Lindqvist, Sveriges ingenjörer.

ANNONS

Replik, Jämställda löner, 8/3

Visions ordförande i Göteborg skrev 8 mars en artikel som bygger på ståndpunkten att Visions medlemmar generellt borde ha lika höga löner som ingenjörer. Ett huvudskäl till löneskillnaderna sägs vara att Vision är ett kvinnodominerat förbund och ingenjörer oftare är män.

Bland alla ingenjörer – högskoleingenjörer och civilingenjörer – dominerar männen. Men i kommunerna är 44 procent av Sveriges ingenjörers medlemmar kvinnor. Även om det finns något fler manliga ingenjörer i kommunerna är Visions resonemang om ett mansdominerat yrke missvisande.

Även om det finns något fler i manliga ingenjörer i kommunerna är Visions resonemang om ett mansdominerat yrke missvisande

Vision gör ett nummer av att vissa av förbundets medlemmar har lägre löner än ingenjörer och att det tar en livstid att jämna ut skillnaderna med nuvarande takt. Vi menar att det inte går att jämföra yrkesgrupper på det sättet och samtidigt antyda att det handlar om könsdiskriminering. Alla yrken har olika arbetsuppgifter och ansvar. Dessutom påverkas lönen av hur arbetsmarknaden ser ut.

ANNONS

Ingenjörerna eftersatta

Vi har sett efterfrågan stiga i många yrken inom välfärden. Det har i flera fall lett till rejäla lönepåslag de senaste åren. Ännu väntar vi på att kommunerna inser nödvändigheten av samma utveckling för ingenjörerna i välfärden.

Flera viktiga funktioner inom kommunen som VA- och vägnät, samhällsbyggnad och räddningstjänst kräver teknisk kompetens. Denna kompetens är helt avgörande för att samhället ska fungera. Efterfrågan på duktiga ingenjörer är stor på arbetsmarknaden, och inom de närmaste fem åren kommer ett stort antal ingenjörer att gå i pension. Dessutom kommer kraven på teknisk kompetens att öka, då många kommuner arbetar hårt för att digitalisera sina tjänster, öka effektiviteten och få skattepengarna att räcka längre.

Alla yrken har olika arbetsuppgifter och ansvar. Dessutom påverkas lönen av hur arbetsmarknaden ser ut.

Ingenjörerna arbetar på en mycket konkurrensutsatt marknad, inte minst i Göteborg med sina stora ingenjörsarbetsplatser. Det är dessa företag kommunen måste konkurrera med om teknisk nyckelkompetens för att bibehålla trygghet, säkerhet och utvecklingsförmåga. Om kommunen inte lyckas behålla och rekrytera ingenjörer kommer viktiga samhällsfunktioner att försämras. För att lyckas måste kommunen både erbjuda attraktiva arbets- och lönevillkor samt mer offensivt marknadsföra sig mot ingenjörer.

Det är hög tid att Göteborgs stad visar för ingenjörerna att framtidsjobbet finns där.

Susann Lindqvist

vice ordförande, Sveriges Ingenjörer, distrikt väst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS