Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fastighetsägarna tar sina hyresgäster som gisslan

Fastighetsägarna skyller de havererade hyresförhandlingarna på Hyresgästföreningen. Märkligt att vi kan sluta avtal med alla andra utom just Fastighetsägarna i Göteborg, skriver Bengt Svensson och Hasse Kvint, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hyrorna i Göteborg, 12/12

Rikard Ljunggren ägnar åtskilliga spaltcentimeter åt att angripa och svartmåla Hyresgästföreningen som i hans föreställningsvärld utmålas som roten till alla de problem vi i dag ser på hyresmarknaden.

Vad Ljunggren nogsamt undviker att nämna är att det faktiskt var Fastighetsägarna GFR själva som i januari i år valde att ta strid genom att stranda förhandlingarna för över 43 000 privatägda hyreslägenheter i Göteborg. Det är GFR och ingen annan som är ansvarig för dagens låsta situation.

Tydligt mönster

I stället för att ta sitt ansvar som en mogen förhandlingspart valde privatvärdarna att ta sina hyresgäster som gisslan i en politisk process med syftet att på sikt införa marknadshyror. Ett mönster vi för övrigt känner igen från en rad andra håll i landet – nu senast i Skåne och Blekinge.

De senaste åren har Fastighetsägarna hellre valt att låta domstolsväsendet avgöra hyran än att uppträda som den fullvärdiga part de utger sig för att vara. Allt under förevändning att det nuvarande systemet har nått vägs ände och inte längre fungerar.

Men det märkliga är att det fungerar för alla andra. Vi har just nu färdigförhandlade hyror för 2017 för flera hundra tusen lägenheter i landet. Vad gäller årets hyror har vi i västra Sverige kunnat teckna överenskommelser med såväl privata som allmännyttiga bolag på en för båda parter rimlig nivå. Utom med Fastighetsägarna i Göteborg.

Försöker plocka poäng

Det senaste exemplet i raden är den överenskommelse för 4 000 hushåll som vi i dagarna slutit med ett annat ombud för privatvärdar i Göteborg.

Rikard Ljunggren försöker också plocka poäng på att vi avvisat medling i hyresnämnden. Skälet till det är enkelt. Den här sortens tvister hör inte hemma i domstolsväsendet utan ska avgöras vid förhandlingsbordet.

Dit är självklart fortfarande GFR välkomna, liksom enskilda privatvärdar som inte, enligt GFR:s egna tidsangivelser, vill vänta i flera hundra år för att få årets hyresnivå fastställd.

Bengt Svensson

regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

Hasse Kvint

förtroendevald förhandlare Hyresgästföreningen västra Sverige