Straff ska föregås av en obligatorisk utredning, där läkare och psykologer bedömer risken för återfall och huruvida behandling krävs eller ej, föreslår debattörerna.
Straff ska föregås av en obligatorisk utredning, där läkare och psykologer bedömer risken för återfall och huruvida behandling krävs eller ej, föreslår debattörerna. Bild: Gorm Kallestad/TT

Fängelsestraff räcker inte för att skydda barnen

Det är uppenbart att det nuvarande straffsystemet inte räcker till när vi hör nyheter om återfallsförbrytare som begår sexualbrott mot barn. Därför föreslår vi att straffet för grovt barnsexbrott inkluderar behandling eller fotboja, skriver David Lega och Pernilla Hagman (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dag den 14 maj är det Barnens dag. Då hyllar vi de minsta människorna i samhället. Det finns inget mer värdefullt än våra barn. De är vårt hopp och vår framtid, men även vårt ansvar. Ansvaret innebär att föräldrar ska ta hand om sina små men även att vi som samhälle ska göra vårt yttersta för att skapa den trygga värld som alla barn förtjänar. För att skapa en tryggare uppväxt, behöver vi se över straffpåföljderna vid sexualbrott mot barn.

Vi tycker, likt praxis är i dag, att en person som har avtjänat sitt straff självklart ska anses vara fri från sitt brott och kunna leva som en fri människa i samhället. Även de som riskerar återfall.

ANNONS

LÄS MER:Ställdes inför rätta för 34 sexbrott mot barn – så blev domen

Med när vi hör nyheter om återfallsförbrytare som begår sexualbrott mot barn är det uppenbart att det nuvarande systemet inte räcker till. Varje brott är en tragedi och varje återfallsbrott är ett oförlåtligt svek från samhället. Det kan vi åtgärda genom att utveckla straffsystemet så att straffet inte bara avskräcker utan också förebygger.

Vi vill att straff för grova sexualbrott mot barn ska inkludera behandling eller fotboja. Straff ska föregås av en obligatorisk utredning, där läkare och psykologer bedömer risken för återfall och huruvida behandling krävs eller ej. Behandling kan innebära samtalsterapi, läkemedel och/eller kemisk kastrering. Om personen i fråga skulle vägra att genomgå den aktuella behandlingen, så bör straffet utökas till att personen ska bära fotboja.

”Barns rättigheter är unika”

I Europa går arbetet för barns trygghet framåt. EU-lagen som ska bekämpa sexuella övergrepp mot barn kommer med en rättslig skyldighet för leverantörer av onlinetjänster att upptäcka och rapportera sexuella övergrepp mot barn, men också att ta bort material om sexuella övergrepp mot barn online.

Den lagstiftningen kan låta självklar. Självklart ska internetleverantörer som Google och Facebook vara skyldiga att rapportera och radera material som dokumenterar barnsexbrott. Men för Vänsterpartiet var detta inte alls självklart eller eftersträvansvärt, utan integritetskränkande. Det är otroligt att förövarens integritet anses viktigare att skydda än barnens rättigheter. Otroligt och oförståeligt.

ANNONS

Varje brott är en tragedi och varje återfallsbrott är ett oförlåtligt svek från samhället.

Det tåls att påminnas om barnkonventionen: ”Barns rättigheter är unika. Det handlar om situationer där "vuxenvärlden" beter sig på ett sådant sätt att barnets integritet kränks och där beteenden från olika intressen hindrar att barn respekteras.”

Vi kan och bör göra mer för att förebygga och lagföra de brott som slår sönder barndomens känsliga och unika värld, raserar trygghetens murar och bäddar för en framtid med trauma och psykisk ohälsa. Barn har rätt att känna sig trygga, och det är vårt ansvar att säkerställa att de kan det.

David Lega (KD), Europaparlamentariker och ordförande för Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för barns rättigheter

Pernilla Hagman (KD), regionfullmäktigekandidat Västra Götaland

LÄS MER:Barnpornografiärenden blir liggande länge utan utredning

LÄS MER:Dumpen: Patrik Sjöberg och Sara Nilsson hänger ut män som sexchattar med barn

LÄS MER:Polisen: Tvivelaktigt att hänga ut ”pedofiler”

ANNONS