Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göteborgs stad riskerar nu att 2 700 nyanlända snart står utan bostad. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Privat

Förtur till nyanlända – del av en huvudlös politik

Redan när bosättningslagen togs i bruk varnade vi för vad som skulle hända med de nyanlända när deras tillfälliga hyreskontrakt gick ut. Då var det ingen som lyssnade. Att de rödgrönrosa nu vill ge förtur till dem i den redan hårt ansatta bostadskön är ett tydligt exempel på den huvudlösa politik de bedriver, skriver Jörgen Fogelkou (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

till Flyktingbostäder, 3/10

Göteborgs stad riskerar nu att 2 700 nyanlända snart står utan bostad. Samtidigt vill V, MP och FI att vi ska ta in än fler som ska konkurrera om den redan ansatta bostadsmarknaden i Göteborg.

Det är skönt att vara generös, men det är alldeles för lätt med andra människors pengar. V, MP och FI har varit extremt villiga att satsa stadens gemensamma skattemedel och bostäder till nyanlända. Då får annan kärnverksamhet så som vård, omsorg och skola givetvis stå tillbaka. Då hamnar våra sedan länge flyttfärdiga studenter, längst bak i bostadskön, gång på gång.

V, MP och FI har varit extremt villiga att satsa stadens gemensamma skattemedel och bostäder till nyanlända

Miljöpartiet, FI och Vänsterpartiet gick gemensamt ut i en debattartikel i GP den 3 oktober och förordade att de nyanlända, som redan fått förtur till boende (enligt den nya gällande bosättningslagen) nu också ska få förstahandskontrakt på dessa lägenheter.

Dubbelmoral av de rödgrönrosa

Den första frågan jag ställer mig är, var var ni när frågan aktualiserades 2015? När debatten om temporära boplatser åt nyanlända pågick som mest intensivt i Göteborg besökte jag flertalet av de informationsmöten staden anordnade. På varje möte ställde jag samma två frågor:

Vad skall hända med dessa personer om 4 år, när de inte längre få bo kvar?

Svaret blev alltid ett och detsamma: "De skall ut i den kommunala bostadskön"

Följdfrågan blev då: "Tror ni på fullaste allvar att dessa nyanlända kommer kunna få en lägenhet i den kommunala bostadskön på samma villkor som alla andra? En kö som i dag är flera år lång för etablerade svenskar, med god ekonomi."

Svaret uteblev alltid.

Det hade varit mer uppriktigt om Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (FI) redan då deklarerat att: "Ja, alla nyanlända som kommer till Göteborg ska få gå före i den redan hårt ansatta bostadskön. De skall få en gräddfil in på bostadsmarknaden i Göteborg".

För det är precis det ni säger i dag.

En förutsägbar utveckling

Vi Sverigedemokrater har fått utså många hårda och fula ord. Trots detta har vi stått på oss, och har fått rätt i många viktiga frågor som andra partiföreträdare helt förnekat. Vi har ensamt i Göteborg sagt emot bosättningslagen. Vi har yrkat på att avbryta alla dyra modulbostäder för nyanlända. Vi har varnat för vad som händer med dessa nyanlända efter att etableringen upphör. Vi motsade oss att nyanlända skulle få förtur till vissa skolor – något som Göteborg nu fått bakläxa på, vilket GP rapporterade om den 16 september.

Vi har varnat för vad som händer med dessa nyanlända efter att etableringen upphör.

Kommunen har en skyldighet att behandla alla enligt likabehandlingsprincipen. Det är er huvudlösa politik som satt dessa människor i den situation de nu befinner sig i. Det är nu upp till er att förklara för dessa personer att den svenska välfärden finansieras med gemensamma skattemedel. Det finns ingenting som heter gratis.

Jörgen Fogelklou (SD), Kommunalråd