Anneli Rhedin (M)
, ordförande i Göteborgs förskolenämnd
 och Kristina Palmgren (L)
, 1:e vice ordförande i Göteborgs förskolenämnd.
Anneli Rhedin (M) , ordförande i Göteborgs förskolenämnd och Kristina Palmgren (L) , 1:e vice ordförande i Göteborgs förskolenämnd.

Förskolan ska ha hög kvalitet oavsett driftsform

Vi vet att levnadsförhållandena skiftar beroende på var man bor och att kompensera för dessa är en mycket viktig uppgift, skriver Anneli Rhedin (M) och Kristina Palmgren (L).

ANNONS
|

Alliansen drev länge på för en samlad organisation för att främja likvärdigheten i staden. Nu är denna äntligen på plats, vilket är något som ger helt andra förutsättningar för arbetet med förskolan. Tidigare var föräldrar hänvisade till de olika stadsdelarnas skiftande modeller och kvalitet. Det har länge behövts ett helhetsgrepp över hela skolväsendet, vilket vi nu har. En tidsplan för arbete med olika delmål har tagits fram.

Hög kvalitet oavsett driftsform

Målen i förskolans läroplan anger inriktningen på förskolans arbete. Alla barn är olika och lever under olika förutsättningar – men alla har rätt till samma möjligheter. De olika förutsättningarna som barn lever under kompenseras med ett anpassat stöd. I år får förskoleverksamheten dessutom ett extra tillägg utöver budget på 180 miljoner kronor. De fristående förskolorna utgör ett nödvändigt komplement till de kommunala. Fristående förskolor bidrar med fler tillgängliga platser och med en större mångfald för föräldrar och barn. Det är mycket positivt att vi har både kommunala och fristående förskolor i Göteborg och oavsett regiform ska barn mötas av verksamhet med hög kvalité.

ANNONS

Träna sitt språk

Små barns språk utvecklas genom lek och pedagogers lotsning i tal och läsning, som de arbetar med. Vi vet att god språkförståelse är en förutsättning för det livslånga lärandet. Språket är barnets nyckel vidare in i framtiden och det ligger till grund för vart enda skolämne som sedan väntar. När barnen i Göteborg övergår till grundskolan ska de känna till läsandets grunder.

Förskolans öppettider behöver bli flexiblare och i större omfattning anpassas till vårdnadshavares önskemål och behov. Att kunna erbjuda öppettider både kvällstid och nätter är ett måste.

De barn som har ett annat modersmål än svenska behöver extra stöd och träning. Det kan de få på våra nya språkförskolor. Där ges anpassad och utökad språkträning. Här är en samverkan med biblioteken självklar.

För just de här barnen är det viktigt att garantera 30 timmar i veckan på förskola, även om barnet har fått ett syskon eller om föräldrarna saknar ett arbete att gå till. Sannolikheten att nyanlända har ett jobb direkt är liten, men det får inte innebära att deras barn av den orsaken missar chansen att lära och inkluderas i samhället tillsammans med andra barn. Vikten av detta kan inte nog betonas.

Fem miljoner i lönesatsning

Duktiga förskolelärare är den avgjort viktigaste resursen vi har i förskolan – all forskning pekar på detta. Förskolelärare behöver också en drivkraft för att utvecklas och stanna i yrket, varför det framgångsrika förstelärarsystemet ska utökas genom inrättandet av flera sådana tjänster. Innehållet i en förstelärartjänst kommer att förtydligas, när detta kräver en förbättring. Samtliga yrkeskategorier inom förskolan har stor betydelse för barns möjlighet till utveckling och lärande. Att få möjlighet att vidareutbilda sig om man är barnskötare är en viktig satsning.

ANNONS

För att lärare i förskolan ska kunna göra ett bra arbete krävs det bra chefer. Därför ska förskolechefer få bättre förutsättningar att leda den pedagogiska verksamheten, genom riktad förskolepeng och nära verksamhetsstöd. Löpande stöd och utbildning ska även ges av den nya förskoleförvaltningen.

I Alliansens budget för 2019 har vi avsatt fem miljoner kronor för lönesatsning på förskolechefer då vi ser vikten av att både behålla och locka nya till förskolan i Göteborg.

Fler förskolor

Vi vet att det har byggts för få förskolor och att detta varit en del i infrastrukturen som tidigare tyvärr inte prioriterats. I en stad som växer måste alla delar beaktas. Nu finns planer på nybyggnation av förskolor på byggnadsnämndens bord.

I dag är barngrupperna på flera avdelningar för stora och det måste bli mindre grupper. En särskild satsning genomförs för att förbättra. Som ett första steg i detta långsiktiga kvalitetsarbete har Alliansen i budget för 2019 avsatt 90 miljoner kronor.

Förskolans öppettider behöver bli flexiblare och i större omfattning anpassas till vårdnadshavares önskemål och behov. Alla har inte ett nio till fem-jobb. Att kunna erbjuda öppettider både kvällstid och nätter är ett måste. Särskilt ensamstående föräldrar har stora svårigheter att få livspusslet att gå ihop.

Sammantaget finns nu goda förutsättningar för arbetet med stadens förskolor och för stadens barn. Vi har ett antal mål som vi åtagit oss och ser fram emot att genomföra. En tidsplan är framtagen och arbetet har redan kommit igång.

ANNONS

Allt börjar med en bra förskola!

Anneli Rhedin (M)

ordförande i Göteborgs förskolenämnd

Kristina Palmgren (L)

1:e vice ordförande i Göteborgs förskolenämnd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS