Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskolan måste skötas bättre

Det är dags för ett annat politiskt styre i Göteborg. Ett styre som prioriterar en kärnverksamhet som förskolan. Den ska finnas där när föräldrar behöver. Inte någon annan gång någon annanstans som i dagens rödgrönas Göteborg, skriver Kristina Tharing (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sök förskoleplats i en annan stadsdel, eller kanske i en annan kommun. Tala om för din arbetsgivare i tid att du kanske inte kan komma tillbaka till arbetet när det var avtalat. Det är några av de ”tips” som göteborgare som väntar på förskoleplatser för sina barn fått från stadsdelsförvaltningarna den senaste tiden. Förskolekrisen är tillbaka.

Ett annat mer ansvarsfullt tips hade varit att rösta fram en annan majoritet i kommunen. S, V och MP har nämligen under sina snart 24 år inte lyckats lösa en av de mest basala frågorna i kommunens kärnuppgifter – förskolan.

Det var under nära 20 års tid väl känt att Göteborg aldrig hade lyckats uppfylla lagens krav på tillgång till förskoleplats. Trots att man hade lagens bortre parentes, fyra månaders väntan, som riktmärke misslyckades det rödgröna styret år efter år. Föräldrar fick avstå arbete och studier eller trolla med knäna för att lösa situationen.

Men för cirka fyra år sedan utropades att problemet var löst. Via fler barn i grupperna, med mer stress för personalen och tillfälliga lösningar var köerna officiellt borta. De rödgröna lutade sig tillbaka igen. Det fanns till och med utrymme att fortsätta säga nej till fristående förskolor.

Dock hade S, V och MP bara satt ett tillfälligt plåster på såret. Köerna är tillbaka igen och Skolinspektionen har redan börjat ställa frågor.

Göteborgs stad menar i sitt svar till Skolinspektionen att det bara är en stadsdel som har problem. En redovisning i byggnadsnämnden tidigare denna månad visar dock att fler stadsdelar kommer att få problem inom kort. Detaljplanerna saknar tillräckligt med förskoleplatser. Samtidigt är grupperna redan stora och de fristående förskolorna är nog inte så pigga på att öppna i en stad där motståndet är stort.

Dags för nytt styre

Nej, det är dags för ett annat politiskt styre i Göteborg. Ett styre som prioriterar kärnverksamhet. Förskolan ska finnas där när föräldrar behöver.

Moderaterna och Alliansen har under många år presenterat lösningar. Ett centralt ansvar för förskolan i hela Göteborg är ett bra första steg. Nu gäller det att förskolor planeras in när planer för om- och nybyggnation beslutas. Det gäller också att uppmuntra fristående verksamhet att etablera sig samt att visa tilltro till fristående verksamhet. De är en nödvändig del för att skapa förskoleplatser och bidrar dessutom till en mångfald av pedagogik.

Personal, föräldrar och barn ska inte behöva lida för att S, V och MP inte prioriterar kärnverksamheten.

Kristina Tharing (M)

oppositionsråd Göteborg