Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vår granskning visar att resebranschen systematiskt blundar för att Marocko ockuperar Västsahara. Ett övergrepp som kan fortsätta så länge omvärlden tillåter det, skriver debattörerna.

Försköna inte bilden av Marocko

Turistbranschen måste sluta vilseleda svenska turister genom att skönmåla diktaturer som Marocko, skriver bland andra Anna Nilsson, Emmaus.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag, torsdag, lanserar vi en rapport om hur resebranschen mörkar övergrepp mot befolkningen i ett land som varje år besöks av tusentals svenska turister. Granskningen visar att branschen systematiskt blundar för att Marocko ockuperar Västsahara. Inte ett enda resereportage om Marocko från de sex största resemagasinen sedan 2009 nämner Västsahara. Inte heller nämner en enda av de 21 granskade researrangörerna på sina hemsidor att en ockupation pågår. Turistbranschen måste sluta vilseleda svenska turister genom att skönmåla diktaturer.

Resebranschen är i gungning sedan det avslöjats att de stora favoritresmålen Egypten och Tunisien är polisstater som förtrycker sin befolkning.

Ett land som resebranschen fortsätter att hårdlansera är Marocko. Tre bolag dominerar den marknaden. Norwegian air har öppnat en billig direktlinje från Arlanda till Marrakech med slogan: Det finns stämningar som gör själen större. Travel for real. Apollo skriver på sin hemsida att i Marrakech möts du av en fullkomligt förtrollande och magisk värld och att basaren där är en myllrande mötesplats för alla och man samlas gärna här på kvällen då hela torget förvandlas till en utomhusrestaurang med mängder av doftande matstånd. Ving skriver Drömmer du om att ta klivet in i sagornas underbara värld? Res med Ving till fantastiska Marrakech!

Ockupationsmakt sedan 1975

Marocko är ett gammaldags kungadöme med svag demokrati och begränsad yttrandefrihet. Man ockuperar sitt södra grannland Västsahara sedan 1975, trots att FN och internationella domstolen i Haag slagit fast att de inte har någon rätt att göra det. Enligt marockansk lag är det förbjudet att kritisera Marockos rätt till Västsahara.

Rabab Amidane är en av många demokratiaktivister från Västsahara. Hennes berättelse sätter fokus på basaren i Marrakech som resebranschen beskriver som ett fascinerande resmål . Under basaren ligger en poliscentral där aktivister förhörs och torteras. De hör människor skratta medan de själva gråter, de känner lukten av maten när de själva är hungriga. Här misshandlades Rabab brutalt i ett och ett halvt dygn för att hon deltagit i en fredlig manifestation för ett fritt Västsahara.

Marocko kan fortsätta ockupationen av Västsahara så länge omvärlden tillåter det. Den svenska turistbranschen bör informera om hela situationen i de länder man saluför. Och i de fall länder begår så allvarliga övertramp som Marocko så bör resor dit ställas in. Vi vill inte att våra semesterpengar ska stödja diktaturer. Vi vill inte slappna av på andra människors bekostnad.

Anna Nilsson

informationsansvarig Emmaus Stockholm

Nanna Nilsson

generalsekreterare Emmaus Björkå

Marie Nybäck

ordförande Praktisk solidaritet

Gerardo Lizano

ordförande Emmaus Gävleborgs biståndsgrupp

Njenga Gikanga

ordförande Brödet och Fiskarna Västerås