Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Men nu har de stora partigrupperna och ministerrådet förhandlat fram en dålig kompromiss bakom stängda dörrar. De framgångar vi gröna fick igenom våren 2019 är nu raserade. På vissa punkter leder överenskommelsen till och med till direkta försämringar för tågresenärerna jämfört med idag, skriver debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Men nu har de stora partigrupperna och ministerrådet förhandlat fram en dålig kompromiss bakom stängda dörrar. De framgångar vi gröna fick igenom våren 2019 är nu raserade. På vissa punkter leder överenskommelsen till och med till direkta försämringar för tågresenärerna jämfört med idag, skriver debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Försämra inte skyddet för klimatsmarta tågresenärer

Ska du ha rätt att få ersättning om din resa blir försenad eller inställd? Självklart ska du även som tågtrafikant kunna känna dig trygg. Vi miljöpartister är bekymrade över att en majoritet i EU-parlamentet nu håller på att rösta igenom en kompromiss som försämrar rättigheterna för dig när du åker tåg. Nu måste de svenska partierna bekänna färg - kommer de rösta för att göra det svårare att åka tåg?skriver Per Bolund och Jakop Dalunde, Miljöpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt fler väljer tåget, både på grund av ökad klimatmedvetenhet och för att fler upptäckt fördelarna med tåget. Då borde det självklara vara att mitt i klimatkrisens elfte timma göra det ännu enklare att åka tåg, både i Sverige och vidare ut i Europa. Trots det står vi inför ett läge där en konservativ majoritet med stöd av socialdemokrater och liberaler är på väg att rösta igenom försämrade rättigheter för dig som tågresenär i EU-parlamentet.

Det här handlar bland annat om rätten till ersättning om din resa blir försenad eller inställd, rätten att ta med cykeln på tåget och möjligheten att boka sammanhängande biljetter genom flera olika länder på ett och samma ställe.

Dålig kompromiss

Förhandlingarna har ju pågått i flera år och för bara drygt ett år sedan ställde sig EU-parlamentet bakom ett förbättrat regelverk. Det handlade bland annat om förslag från oss gröna som hade inneburit att det blivit lättare att boka tågresor i Europa. Men nu har de stora partigrupperna och ministerrådet förhandlat fram en dålig kompromiss bakom stängda dörrar. De framgångar vi gröna fick igenom våren 2019 är nu raserade. På vissa punkter leder överenskommelsen till och med till direkta försämringar för tågresenärerna jämfört med idag.

I förslaget införs fler situationer där tågbolagen inte är tvungna att ersätta dig som tågresenär om din avgång är försenad eller inställd. På listan över undantag skrivs nu väder in - det skulle kunna innebära att svenska tågbolag inte längre är skyldiga att ersätta resenärerna när det är kraftiga snöoväder i Sverige som resulterat i förseningar och inställda tåg. En situation som tyvärr inte är helt ovanlig under svenska vintrar.

I förslaget införs fler situationer där tågbolagen inte är tvungna att ersätta dig som tågresenär om din avgång är försenad eller inställd.

I kompromissen har den konservativa majoriteten också backat från möjligheten att göra det enklare för dig som resenär att boka sammanhängande resor mellan olika tågbolag, trots att det funnits med i tidigare versioner av lagförslaget. Denna möjlighet kommer nu bara gälla ett och samma tågbolag och dess helägda dotterbolag. Det gör regeln poänglös, ett bolag har redan idag incitament att sälja biljetter för de sträckor de själva trafikerar. Rätten att ta med sig cykel på tåget införs även den bara på papperet, eftersom att det blir upp till tågbolagen att bedöma om de har plats eller inte.

Ovilja att förbättra

Trots att kompromissens försvarare framhävt flera av de här punkterna som förbättringar visar det sig vara en fasad när man granskar innehållet. En ovilja att förbättra på riktigt som gömmer sig bakom snygga rubriker i pressmeddelanden.

Men även om en majoritet av de stora partigrupperna stödjer den här dåliga kompromissen så har EU-parlamentet inte röstat ännu. Moderater, kristdemokrater, liberaler, socialdemokrater och centerpartister behöver inte rösta som sina partigrupper i EU-parlamentet. Nu måste ni bekänna färg: vill ni göra det enklare eller svårare för människor att åka tåg i Europa? Tänker ni rösta för en kompromiss som gör det svårare att välja tåget för vanliga tågresenärer?

Samma rättigheter

Just nu är det tyvärr svårare än vanligt att röra sig i Europa. Den fria rörligheten är kraftigt begränsad på grund av den pandemi som drabbat världen. Men när pandemin lossar sitt grepp om Europa kommer människor vilja röra sig igen. Om det då ska vara vara fler som väljer tåget måste du som tågresenär få samma rättigheter som den som tar flyget.

Vi har chansen att ta ett stort steg för att göra det enklare att åka tåg i Europa. Det är en chans det inte är säkert att den dyker upp igen när den väl har lämnat perrongen.

Per Bolund, språkrör Miljöpartiet

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker Miljöpartiet