Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet eller leder till att personal kommer tillbaka till förlossningsverksamheten i den grad som är nödvändig. Även om många är tacksamma för de löneökningar som gjorts och initiativ som har tagits så får vi till oss att problemet sitter i ledningen, skriver debattörerna. Bild: Måns Langhjelm/Göteborgs-Posten
Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet eller leder till att personal kommer tillbaka till förlossningsverksamheten i den grad som är nödvändig. Även om många är tacksamma för de löneökningar som gjorts och initiativ som har tagits så får vi till oss att problemet sitter i ledningen, skriver debattörerna. Bild: Måns Langhjelm/Göteborgs-Posten

Förlossningskrisen på SU måste lösas - sparka sjukhusdirektören

Som vi kunde läsa i tisdagens GP går förlossningen på Östra Sjukhuset in i ytterligare en tuff sommar. Kanske den värsta underbemanningen någonsin. Personal beordras in, nyförlösta skickas hem efter sex timmar, barnmorskor säger upp sig. I allt detta frågar vi oss, var är sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg? Om vi ska lyckas vända det här behöver vi byta ut den högsta ledningen på sjukhuset, skriver Madeleine Jonsson och Tanja Siladji Dahne, Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I jämförelse med förra sommaren sänker man grundbemanningen och drar ner på öppettider. Trots detta har man 1200 arbetspass som inte är bemannade. Redan nu är vårdplatser på förlossningen stängda och oroliga barnmorskor lyfter risken att inte alla tre förlossningsavdelningar kan vara öppna hela sommaren.

Varje dag beordras personal att komma in. Intresset från andra barnmorskor att komma in och arbeta är oerhört svalt. Fastanställda barnmorskor säger upp sig och blir timvikarier för att undvika att bli inbeordrade och kunna säkra att få någon ledighet överhuvudtaget denna sommar.

Inget stöd

Sahlgrenskas förlossning har nyligen gjort en ändring av sina riktlinjer som innebär att nyblivna familjer ska gå hem efter sex timmar, om det inte finns medicinska indikationer att den nyförlösta behöver stanna. Detta påstås ha stöd i nationella riktlinjer, någonting vi inte har hittat något stöd för. Denna nytillkomna riktlinje är ingenting som regionens övriga förlossningsavdelningar väljer att ta efter.

I allt detta frågar vi oss, var är sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg? Krisen inom förlossningsvården är inget som har uppstått under en natt. Vi ser att de problem som finns inom ledning och styrning har vuxit sig större under många, många år. Vi ser inte att direktören i tillräcklig grad har prioriterat att lösa detta. Vi ser inte ens att hon varit ute i media och försvarat verksamheten eller försökt locka tillbaka sina medarbetare.

Politiken har alltid det yttersta ansvaret. Vi har lagt en rad initiativ för att skapa förbättring inom förlossningsvården och det finns en stor enighet inom politiken. Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet eller leder till att personal kommer tillbaka till förlossningsverksamheten i den grad som är nödvändig. Även om många är tacksamma för de löneökningar som gjorts och initiativ som har tagits så får vi till oss att problemet sitter i ledningen.

Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet eller leder till att personal kommer tillbaka till förlossningsverksamheten i den grad som är nödvändig

Om vi ska tillsammans lyckas vända situationen och attrahera mer personal ser vi nu ingen annan lösning än att byta ut den högsta ledningen. Det behöver komma in ett engagemang som tar kvinnors vård och hälsa på större allvar. Ett prestigefullt universitetssjukhus med nordens största förlossningsverksamhet kan inte ha en ledning som inte tagit större ansvar för situationen.

Sjukhusdirektören tillsätts inte av politiken utan av regiondirektören. Vi har därför framfört till Ann-Sofie Lodin att vi önskar att Wennberg blir avsatt från sin post som sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Madeleine Jonsson (MP), hälso- och sjukvårdsgruppledare för Miljöpartiet Västra Götaland

Tanja Siladji Dahne (MP), ledamot i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset