Igångsatta födslar inte är komplikationsfria och måste hanteras med stor noggrannhet, skriver Nils Crona.
Igångsatta födslar inte är komplikationsfria och måste hanteras med stor noggrannhet, skriver Nils Crona. Bild: Måns Langhjelm

Förlossningar kan sättas igång tidigare framöver

I detta nu pågår en stor studie som rör överburen graviditet. Allt pekar på att den kommer skildra flera fördelar med tidigare igångsatta förlossningar. Men tills resultatet är granskat håller vi oss till de nuvarande rutinerna och är lyhörda för de blivande föräldrarnas önskemål, skriver Nils Crona vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Replik

Förlossningsvård, 2/9

I ett initierat debattinlägg skriver Malin Lernfelt om risker när en graviditet går över tiden. Hon riktar särskilt fokus mot den pågående SWEPI-studien, en av världens största studier om överburen graviditet, som leds av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Syftet är att undersöka om den svenska principen för igångsättning – att avvakta till efter vecka 42 – innebär större risk för fostret än om man skulle sätta igång förlossningen en vecka tidigare.

Inväntar rekommendationer

I början av året presenterade SWEPI preliminära resultat som pekar mot fördelar för en tidigare igångsättning. Men de vill avvakta med ställningstaganden till dess att analysen är kontrollerad av externa granskare. På Sahlgrenska universitetssjukhuset inväntar vi deras slutgiltiga rekommendationer, som ser ut att publiceras under hösten.

ANNONS

Men varför inte börja genast? Därför att igångsatta födslar inte är komplikationsfria och måste hanteras med stor noggrannhet. Annars kan vi riskera en ökning av instrumentella förlossningar med sugklocka eller kejsarsnitt. Igångsättning innebär också ett avsteg från vår grundprincip om att bejaka och stödja det normala födandet. Givetvis med hög beredskap om något skulle avvika från det normala.

Förbereder för förändring

Under tiden förbereder vi oss systematiskt med inriktning på att studiens preliminära resultat står fast. Därför började vi redan i våras planera för att säkert och kontrollerat kunna utföra ungefär 1 000 fler igångsättningar om året, utöver de vi redan gör av andra skäl.

Alla blivande föräldrar ska få bästa möjliga förlossningsupplevelse. Därför är vi lyhörda för önskemål om igångsättning efter 41 veckor för den som känner oro för situationen. Men liksom regionens och majoriteten av landets övriga förlossningskliniker förbereder vi oss annars på att studien granskas och dess rekommendationer blir kvalitetssäkrade.

Nils Crona, verksamhetschef obstetrik, Sahlgrenska universitetssjukhuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS