Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Företagsklimatet måste förbättras

Ann-Sofie Hermansson (S) väljer att skyla över kommunens otillräckliga resultat och förklara bort bristerna i det lokala företagsklimatet. Så åstadkommer man inga förändringar eller förbättringar, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Företagsklimatet, 18/7

Högkonjunkturen är extra stark i Göteborgsregionen och det går bra för Göteborg. Men dessvärre går det inte lika bra för kommunen. I så gott som samtliga rankingar av kommunal service och verksamhet kvalar Göteborgs stad in på bottenplaceringar. Äran för företagens framgångar ska därför tillskrivas företagen och företagarna själva. Inte Ann-Sofie Hermanssons (S) rödgröna politikerlag.

Svenskt Näringslivs värdering av företagsklimatet baserar sig delvis på hur företagarna upplever attityden från kommunens politiker och tjänstemän. 2017 placerade sig Göteborg på en 206:e plats i rankingen och trenden är fortsatt nedåtgående. Ann-Sofie Hermansson bortser behändigt nog från denna och lyfter i stället fram den så kallade Insiktsmätningen. Men inte heller i denna visar Göteborg något resultat som imponerar. Tvärtom ligger staden under riksgenomsnittet när företagen betygsätter kommunens service. Det är pinsamt att Hermansson slår sig för bröstet för att hon levererar resultat som på sin höjd är medelmåttiga.

Det är pinsamt att Ann-Sofie Hermansson (S) slår sig för bröstet när hon levererar resultat som på sin höjd är medelmåttiga

Alliansen är fast besluten om att förbättra både kommunens attityd till företagen och den kommunala servicen till dem. Kommunen ska utveckla ett välkomnande och positivt förhållningssätt till alla företag. Inte bara till de varuproducerande, utan också till de tjänsteproducerande. Inte bara till de stora, utan också till de små. Alla ska vara förvissade om att processer för bland annat bygglov och utskänkningstillstånd löper snabbt och smidigt. Flera ska ges möjlighet att lägga anbud och vinna entreprenader i kommunens olika upphandlingar.

Orimligt antal bolag

Göteborgs stad äger själv ett orimligt stort antal bolag. Flera av dessa ägnar sig åt sådant som privata företag kan göra och också gör. Denna osunda konkurrens måste upphöra och den kommunala bolagsfloran behöver tunnas ut.

Slutligen behöver bostadsbyggandet öka och skolresultaten förbättras. Tillgång till bra bostäder och tillförlitliga skolor är en förutsättning för att de göteborgska företagen nu och i framtiden ska lyckas rekrytera efterfrågad arbetskraft både från Sverige och från utlandet.

Ann-Sofie Hermansson väljer att skyla över kommunens otillräckliga resultat och förklara bort bristerna i det lokala företagsklimatet. Så åstadkommer man inga förändringar eller förbättringar. För det krävs medvetet arbete. Vi är beredda att göra jobbet.

Jonas Ransgård (M)

Helene Odenjung (L)

David Lega (KD)

Emmyly Bönfors (C)