Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla anställda, oavsett anställningsform, nationalitet, medlem i facket eller inte, i företag som är bundna av kollektivavtal omfattas av avtalet och de villkor som följer av detta, skriver Örjan Lenárd. Bild: Pressbild, Grøtt, Vegard Wivestad
Alla anställda, oavsett anställningsform, nationalitet, medlem i facket eller inte, i företag som är bundna av kollektivavtal omfattas av avtalet och de villkor som följer av detta, skriver Örjan Lenárd. Bild: Pressbild, Grøtt, Vegard Wivestad

Företag med kollektivavtal dumpar inte villkoren

I sin replik kräver GS-facket starka kollektivavtal, vilket är fallet bland Gröna arbetsgivares medlemmar, som är bundna av kollektivavtal, skriver Örjan Lenárd, vice förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Arbetskraftsinvandring, 12/11.

För att undvika missförstånd vill Gröna arbetsgivare förtydliga att de skogsvårdsföretag som skrev under den ursprungliga debattartikeln samtliga är medlemmar i Gröna arbetsgivare och därmed också bundna av kollektivavtal för sin bransch. Det är ett kollektivavtal för skogsbranschen som Gröna arbetsgivare och GS-facket tecknar inom ramen för Industriavtalet.

GS-facket skriver om villkorsdumpning vilket, om det avser anställningsvillkor, måste avse företag som inte är bundna av kollektivavtal

GS-facket skriver om villkorsdumpning vilket, om det avser anställningsvillkor, måste avse företag som inte är bundna av kollektivavtal. Syftar GS-facket på företag med kollektivavtal förutsätter vi att GS-medlemmar på arbetsplatsen kontaktar sin fackförening i ärendet och att GS-facket agerar.

Tydliga riktlinjer

I sin replik kräver GS-facket starka kollektivavtal, vilket är fallet bland Gröna arbetsgivares medlemmar, som är bundna av kollektivavtal. Vidare kräver GS-facket kontroll på att kollektivavtalen följs. Är en arbetsgivare och fackförening bundna av ett avtal ska det självklart följas av båda parter, här råder ingen oenighet.

Är en arbetsgivare och fackförening bundna av ett avtal ska det självklart följas av båda parter, här råder ingen oenighet

Slutligen kräver GS-facket sanktioner mot de som bryter mot avtalet. Brott mot kollektivavtal är skadeståndssanktionerat enligt reglerna i medbestämmandelagen (MBL). Utöver detta har Arbetsmiljöverket ett särskilt ansvar och tillsyn och kontroll över de företag som bedriver osund konkurrens.

Det bör också understrykas att alla anställda, oavsett anställningsform, nationalitet, medlem i facket eller inte, i företag som är bundna av kollektivavtal omfattas av avtalet och de villkor som följer av detta, till exempel gällande löner och försäkringar.

Örjan Lenárd, vice förhandlingschef på Gröna arbetsgivare