Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbjud terapi som ska ”bota” hbtq-personer

Att på olika sätt försöka övertala och tvinga hbtq-personer att bli heterosexuella är inget nytt fenomen men har blivit allt vanligare även i Sverige. Denna psykiska hedersterror måste fördömas starkt av det svenska samhället, skriver Robert Hannah (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De senaste åren har jag allt oftare hört följande berättelser: ”De tvingade mig att besöka prästen dagligen. Han skulle rena mig från mina onda andar. Det var som i filmen Excorcisten. ” ”De tvingade mig att be i grupp för att jag skulle bli frisk.” ”Min mamma fick mig att gå till en hemutbildad psykolog som skulle tala mig till rätta, att få mig att bli straight.”

Radikala homofober eller familjer som vill skydda sin heder kallar det för övertalningskampanj, själslig rening, botande, ”conversion therapy” eller omvandlingsterapi för att bli ”frisk”. Omvandlingsterapi handlar om att ”omvandla” personer som identifierar sig som homo- eller bisexuella personer till heterosexuella. Även transpersoner kan utsättas för liknande psykologiskt våld i syfte att få dem att identifiera sig med ”rätt” könsidentitet eller könsuttryck.

Verkningslöst och kränkande

”Omvandlingsterapi” som hbtq-personer utsätts för fördöms både av FN:s Världshälsoorganisation och erkända medicinska och psykologiska institutioner som verkningslöst och kränkande för de utsatta. De har båda kommit fram till att hbtq-identifikation inte är någon störning eller sjukdom.

Företeelsen med omvandlingsterapi är vanlig bland radikala grupper inom samtliga abrahamitiska religioner och har blivit vanligare med tiden när hbtq-rörelsen har flyttat fram sina positioner. I USA finns till och med läger dit man kan skicka sina barn för att de ska bli ”friska”. Barack Obama uttalade 2015 att han ville förbjuda omvandlingsterapi USA. I många europeiska länder pågår en diskussion om förbud.

Vanligare i Sverige

Mot bakgrund av att jag genom åren har träffat många svenska hbtq-personer som har tvingats genomgå denna typ av ”terapi” kan jag konstatera att företeelsen har blivit vanligare i Sverige på senare år. Denna psykiska hedersterror måste fördömas starkt av det svenska samhället.

Om vi menar allvar med att alla svenskar, oavsett bakgrund, ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet måste vi också stå upp för dem när det räknas som mest. Många unga svenska hbtq-personer från religiösa eller konservativa hem behöver ett samhälle som står på deras sida. Inte ett samhälle som blundar när andra vill ta ifrån dem rätten och möjligheten att leva ett liv i frihet. Därför kommer jag i höst i riksdagen att motionera om dessa åtgärder för att komma åt omvandlingsterapi.

1. Genomför en kartläggning av fenomenet ”omvandlingsterapi”.

Det är svårt i dag att veta hur många ungdomar som drabbas av omvandlingsterapi. Men som aktivist och politiker som arbetar mot hedersvåld har jag många gånger fått höra historier från hbtq-personer som har blivit utsatta för omvandlingsterapi. Länsstyrelsen Östergötland har haft uppdrag från regeringen att förebygga hedersrelaterat våld sedan år 2003 och har både kompetensen och förmågan att genomföra en nationell kartläggning av fenomenet.

2. Inför ett lagbrott mot omvandlingsterapi.

Redan i dag kan omvandlingsterapi vara olagligt genom till exempel lagbrottet olaga tvång. Men det finns många ungdomar som lever med ett sådant självhat att de självmant går med på att bli ”behandlade”. Det finns även i dag stora svårigheter att bevisa olaga tvång enligt brottsbalken varför ett särskilt lagrum vore önskvärt. Det skulle även markera mot samhällets avsky mot företeelsen.

3. Ta bort bidrag från organisationer som sysslar med omvandlingsterapi.

Organisationer eller religiösa samfund som sysslar med sexuell omvandling eller omvandling av könsidentitet ska inte heller ges några som helst statliga eller kommunala bidrag. Detta bör gälla såväl om de själva genomför omvandlingsterapin, stöttar företeelsen eller råder familj eller hbtq-personer om var man kan genomföra omvandlingsterapi.

Skyldighet att skydda

Man kan inte övertala någon till att inte vara något man är född till. Det går endast att psykologiskt krossa en persons frihet, självkänsla och fria vilja. Varje person är i sin fulla rätt att tycka illa om hbtq-personer. Men det är samhällets uppdrag att stå upp för hbtq-personers rätt att slippa psykisk terror som kan ge livslånga och djupa skador. Det är dags att det svenska samhället skyddar utsatta hbtq-personer från omvandlingsterapi.

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot