Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi måste fokusera på hur vi gör byggbranschen mer attraktiv inte minst för ungdomar, skriver Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

För få byggjobbare bromsar nya bostäder

I dag saknas 40 000 byggjobbare för att vi ska kunna nå det uppsatta bostadsmålet 700 000 nya bostäder till 2025, skriver Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots att det byggs mer än på flera decennier är det en bra bit kvar för att vi ska nå målet på 700 000 bostäder till 2025. En av de stora flaskhalsarna just nu är arbetskraft. Det råder brist på såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Faktum är att det enligt våra beräkningar saknas 40 000 byggjobbare för att vi ska kunna nå det uppsatta bostadsmålet.

I dag uppger många kommuner att de har ett underskott på bostäder. Nu larmar också Sabo om att man inte kan bygga alla bostäder man vill. Man får helt enkelt inte tillräckligt med anbud och de man får anses ofta dyra.

En viktig förklaring till detta är bristen på arbetskraft. Byggbranschen fungerar inte på något annat sätt än andra branscher när det gäller utbud och efterfrågan. Om behoven är stora men utförarna få så går priset upp, på precis samma sätt som för andra varor. Därför är det så viktigt att vi blir fler i branschen. Det är inte bara yrkesarbetare och tjänstemän som saknas, kommuner har brist på planhandläggare, lantmäteriverket saknar förrättningslantmätare och arkitekter och tekniska konsulter har fulla orderböcker.

Men samtidigt måste vi vara medvetna om att det inte är helt enkelt att sänka byggkostnaderna. I alla fall såvida inte kommunerna börjar rea ut mark, skatten sänks radikalt, byggarbetarnas löner sänks eller det börjar ställas lägre kvalitetskrav på våra bostäder, eller tumma på säkerheten. Detta är nämligen till stor del förklaringen till dagens kostnadsläge. Men ingen av dessa åtgärder är vare sig trolig eller önskvärd.

Inte lyckats locka ungdomar

Vi som bransch måste vara självkritiska. Vi har inte tillräckligt bra lyckats locka ungdomar och informera dem om byggarbetsmarknadens fördelar. Faktum är att anställda i byggbranschen är nöjdare än i andra branscher, arbetsrelaterade olyckor minskar kraftigt och man tjänar bra. Snittlönen för en byggnadsarbetare efter avslutad gymnasieutbildning på närmare 33 000 kronor. Här har vi, tillsammans med fackförbunden, en viktig uppgift inte minst i avtalsrörelsen. Tillsammans måste vi fokusera på hur vi gör branschen mer attraktiv inte minst för ungdomar som nu ska välja framtidsinriktning.

Sverige behöver fler bostäder. Byggföretagen vill gärna bygga. Men ska det byggas mer krävs inte bara åtgärder som i grunden förändrar och förbättrar bostadsmarknaden i Sverige. Det handlar också om att vi måste bli fler. Det kommer att ta tid, men det är inte desto mindre nödvändigt.

Björn Wellhagen

näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier