Många lärare kontaktar Lärarförbundet för att höra sig för om hur det är att arbeta i Göteborgs stad. Ett flertal är nyexaminerade och ska gå på anställningsintervju för första gången i sitt liv. Lön är en vanlig fråga men vi som företräder medlemmarna informerar alltid om hur arbetsmiljön är på våra förskolor och skolor. Tyvärr blir det allt svårare för oss i Lärarförbundet att rekommendera vissa arbetsplatser i staden eftersom arbetsgivaren inte kan erbjuda en god arbetsmiljö.
I flera år har sjukdomstalen legat högt och hot och våld blir alltmer vanligt för våra lärare. Dagligen larmar lärare som far illa och inte orkar längre. Inte bara för att våldet blivit värre och kryper ner i åldrarna, utan för att Göteborgs stad som arbetsgivare inte tillräckligt stödjer sina anställda.
De har i många fall frångått sitt arbetsgivaransvar och mycket utav makten har förskjutits från rektorn till tjänstemän som är långt från verkligheten. De saknar förståelsen för den utsatthet som lärare befinner sig i när de försöker stävja det alltmer eskalerande våldet.
Avstängda lärare
Den goda arbetsmiljön är som bortblåst och lika avlägsen är den attraktiva arbetsgivaren. I stället har vi nu förvaltningar som tar kundperspektivet och böjer sig för vresiga vårdnadshavare. Detta tjänstemannastyre underblåser en anmälningshysteri som slår mot lärarna.
De senaste åren har arbetsgivaren stängt av många lärare från arbetet för att de har höjt rösten då de stoppar kränkningar eller för att de varit för fysiska då de stoppar misshandel. Vi lärare måste ingripa för att skydda barn mot hot och våld. Det ingår i vårt uppdrag, men det straffas nu av en ängslig arbetsgivare.
Vi vill naturligtvis inte ingripa fysiskt, men vi tvingas till det då elever blir våldsamma
Anmälningshysterin har nu gått så långt att lärare inte längre vågar ingripa av rädsla för att bli avstängda och riskera sin anställning. Det har även visat sig att lärare som blundar eller vänder ryggen till elevbråk klarar sig lindrigare undan än den lärare som tvingas vara fysisk för att sära på bråkiga barn.
Vi vill naturligtvis inte ingripa fysiskt, men vi tvingas till det då elever blir våldsamma och utsätter sig själva och andra för skada. Om inte staden vänder detta och börjar stödja sina anställda lärare i förskolan och skolan så har vi förlorat. Och de största förlorarna blir våra barn!
Lärarförbundets krav gentemot Göteborgs stad är:
• Huvudmannen måste ta ett större ansvar i arbetet mot hot och våld.
• Barn och elever som är i behov av stöd måste få det.
• Mindre gruppstorlekar och ändamålsenliga lokaler samt reglering av tid för undervisning och planering.
• Svåra samtal med vårdnadshavare ska riskbedömas.
• Polisanmäl alltid hotfulla och våldsamma vårdnadshavare.
• Lärare behöver omfattas av bestämmelserna om hot och våld mot tjänsteman.
Styrelsen för Lärarförbundet i Göteborg genom Peter Olsson, Helena Lückner och Ylva Ljung
LÄS OCKSÅ: Allt fler elever i Göteborg stängs av
LÄS OCKSÅ: Ny rapport: 200 lärare dömda för grova brott
LÄS OCKSÅ: Hot och våld bland mellanstadieelever – nu slår facken larm
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.