Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilförlossning. Nedlagda förlossningskliniker som ersätts med ABF-kurser i bilförlossning och hemgång efter sex timmar för omföderskor är två exempel på den krisande förlossningsvården i Sverige, skriver Karin Rågsjö (V).

Födande kvinnor betalar priset för vårdkrisen

Samtidigt som de stora privata vårdjättarna kvittar ut mångmiljonbelopp i vinst tvingas kvinnor som ska föda knipa ihop lite extra för att kanske hinna fram till en förlossningsklinik i tid. Det nuvarande kaoset inom svensk förlossningsvård är ovärdigt, skriver Karin Rågsjö (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den första kvinnan har fått föda i bilen efter att förlossningen på Sollefteå sjukhus tvingats stänga. Med barnet fortfarande fast i navelsträngen fick hon kliva ut i snön vid vägkanten när ambulansen nådde fram. Samtidigt meddelar Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att omföderskor ska skickas hem efter bara sex timmar. De nyförlösta mammorna i Göteborg får själva ta hand om avslag, oro för att amningen kommer igång och förlossningsskador som visar sig när bedövningen släppt. Om det är något problem får de ett telefonnummer att ringa.

Det gäller att hålla budget för födande kvinnor i Sverige 2017.

15 miljoner sparar landstinget i Västernorrland på att stänga förlossningen i Sollefteå. På Sahlgrenska handlar det om platsbrist, som det borgerligt styrda landstinget anser att nyförlösta kvinnor kan bidra till lösningen på. Varje nyförlöst mamma pressas att ta ansvar för att hon tar en plats från en annan mamma.

649 miljoner i vinst

Vem vågar och vill stanna på BB under sådana omständigheter?

Samtidigt meddelar vårdbolaget Attendo, en av de fyra vårdjättarna, att de gjorde 649 miljoner i vinst förra året.

Här har vi ett belysande samhällsekonomiskt räkneexempel. Den summa Västernorrlands landsting tjänar på att lägga ner Sollefteå sjukhus, och det Sahlgrenska kan räkna hem på att köra ut mammor efter sex timmar, skulle knappast räcka till nöjda leenden på Attendos årsstämma. Är det Svenskt Näringslivs berömda räknesnurra som använts när det gäller att räkna på konsekvenserna för å ena sidan aktieägarna, å andra sidan mammornas och barnens hälsa och rätt till en trygg vård?

Ökade resurser till förlossningsvården är en av de satsningar Vänsterpartiet är allra stoltast över att ha fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. 400 miljoner kronor per år under mandatperioden, ska betalas ut till landstingens arbete med att stärka hela vårdkedjan kring den gravida kvinnan och för trygga förlossningar.

Men för att de pengarna verkligen ska kunna göra nytta kan vi inte acceptera att sjukvården styrs så kontraproduktivt som i dag när stora summor försvinner ner i riskkapitalisternas fickor.

Kris året runt

Läkare, sjuksköterskor och barnmorskor går på knä och många specialistutbildade flyr nu från den tunga sjukhusvården, inklusive förlossningsvården. Vi behöver inte ens vänta till sommaren, förlossningskrisen varar numera året om.

Födande kvinnor bereds inte plats på närbelägna sjukhus, födande kvinnor får vänta, födande kvinnor får åka hem i förtid. Förlossningsskadorna ökar också mer i Sverige än i många andra länder. Enligt de senaste siffrorna som släpptes 2013 ligger Sverige högt över genomsnittet bland OECD-länderna när det gäller förlossningsskador. Det finns inte längre tid för barnmorskorna att arbeta så metodiskt och varsamt som man måste för att hindra bristningar och sprickor, när de måste springa mellan rummen.

Vänsterpartiet anser att det är ett fattigdomsbevis för välfärdslandet Sverige när vi inte längre anser oss ha råd med en patientsäker vård för alla kvinnor och barn. Att stänga en förlossningsavdelning och tvinga födande kvinnor att åka 20 mil på hala vintervägar och försöka knipa för att inte föda i bilen, det är inte vad vi menar med en säker och trygg förlossning. Inte heller är det i enlighet med patientsäker vård att skapa en norm att omföderskor ska tvingas hem från BB efter bara sex timmar.

Vi ser med djupt allvar på att förlossningsvården i Sverige styrs åt ett håll som varken de födande eller barnmorskorna vill.

Fler barnmorskor

Vänsterpartiet vill se nationella riktlinjer som tryggar förlossningsvården för alla födande. Vi vill att det fastställs ett mål för den svenska förlossningsvården i hela landet om att ha en barnmorska per aktiv förlossning. I dag ansvarar barnmorskan nästan alltid för två förlossningar samtidigt men kan också ha ansvar för ytterligare två kvinnor som nyligen fött och behöver övervakning.

Förtroendekrisen inom vården måste tas på allvar. I stället för att ständigt upprepa att den medicinska säkerheten inte är i fara och lägga än mer arbete och sämre villkor på vårdpersonalen, som till sist säger upp sig, behöver ansvariga öppet erkänna den brist på vårdplatser som länge varit känd. Och se till att vi får tillbaka de vårdplatser som är nödvändiga.

Det nuvarande kaoset inom svensk förlossningsvård är ovärdigt. Det är inte födande kvinnor som ska drivas ut ur vården, utan vinstjakten och den ovärdiga personalpolitiken som får så många att vända sjukhusen ryggen.

Karin Rågsjö (V)

vårdpolitisk talesperson