Om viljan finns kan kvarterspoliserna vara på plats inom fem månader, menar insändarskribenten.
Om viljan finns kan kvarterspoliserna vara på plats inom fem månader, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Få skjutningar klaras upp – återinför kvarterspoliser

Polisens omorganisation har misslyckats med att bekämpa gängvåldet samt lett till att en del poliser har lämnat yrket de senaste åren. Det är därför dags att återinföra kvarterspoliser som kan skapa trygghet och främja rättvisa, skriver Ulf Boström och Thomas Lingefjärd (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Polisens uppdrag är att ska skapa trygghet och främja rättvisa. Verksamheten är att upprätthålla allmän ordning och tillförsäkra allmänheten skydd och hjälp. I avgörande delar har polisledningen sorgligt nog misslyckats med både sitt uppdrag och verksamheter.

Efter decennier av ökande fysiska och psykiska våldshandlingar förklarade till slut chefen för polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) Mats Löfving, att klan- och släktbaserad kriminalitet är så allvarlig att den på olika sätt är systemhotande, med tillägget att han känt till detta under en tid. Frågan ingen ställt är vad han gjort för att förhindra uppkomsten av systemhotande kriminalitet? Vi vill ha fram en öppen diskussion.

ANNONS

LÄS MER:Bergsjögänget gick i FBI-fälla – ledande individer inlåsta

Vad ledde till denna förfärliga situation och vad ska man göra åt den? Det var fel av Polismyndigheten att avveckla polisstationer i mindre samhällen och kommuner samt kvarterspoliser och fotpatrullerande poliser. Avvecklingen av kvarterspolisen var färdig 1992. Femton år senare avvecklades poliser som fotpatrullerade på gator och torg. Därefter avvecklades polisverksamhet i mindre samhällen.

Avveckling av kvarterspoliser

Avvecklingen fick farliga konsekvenser. På 1990-talet började stora volymer migranter komma till Sverige, i behov av trygghet, säkerhet och rättvisa. Ett stort antal bosatte sig i förorten, där polisnärvaron redan hade minskat. Avvecklingen skapade ett “rättsvakuum” som möjliggjorde för handlingskraftiga individer att utöva och implementera annan lagstiftning än svensk.

Polismyndigheten behöver nu planera för en återetablering. Detta kräver återinföring av kvarterspoliser. Kvarterspoliserna kände till allt och alla i bostadsområdet. De hade förmågan att skapa verklig trygghet och rättvisa på plats. De skyddade och hjälpte människorna i bostadsområdena.

LÄS MER:Polisen Fredrik Gårdare om gängens kopplingar till idrottsrörelsen

Man ska också återinföra fotpatrullerande poliser. De skapade trygghet på stadens gator och torg. Dessa poliser hade erforderlig personkännedom och kunskap om vad som försiggick i deras distrikt. De skapade trygghet för allmänheten och otrygghet för de individer som hade kriminella avsikter.

Övertro på omorganisationen

Polismyndigheten ogenomtänkta beslut har skapat en ond cirkel av konsekvenser när poliser tar avsked i protest. Mellan 2015 och 2019 slutade 2 169 poliser, då de sökte och fick annan sysselsättning. En färsk enkätundersökning gjord av Novus på uppdrag av Polisförbundet visar att var tredje polis aktivt söker annat arbete.

ANNONS

En allvarlig konsekvens blir att få skjutningar i den kriminella miljön klaras upp. Av 385 skjutningar som polisanmäldes under 2020 har endast 53 lett till fällande domar som vunnit laga kraft. Mindre än 14 procent av skjutningarna klaras alltså upp. Det är en skrämmande låg siffra.

Kvarterspoliserna kände till allt och alla i bostadsområdet. De hade förmågan att skapa verklig trygghet och rättvisa på plats.

För att göra något sjösattes den största omorganisationen i svensk förvaltning någonsin när 21 polismyndigheter blev till en myndighet år 2015. Det fanns en övertro på vad instrumentella och strukturella organisationsmodeller kan åstadkomma. Modellerna som togs fram tog inte alls hänsyn till att man har med människor att göra. Inte heller till organisationskulturer eller vad människor vill och känner, enligt Anders Ivarsson Westerberg, professor i offentlig förvaltning och verksam vid Södertörns högskola.

Syftet med omorganisationen var bland annat att bättre samordna och leda polisen. Visserligen kan polisledningen nu ge direktiv och rikta resurser dit de behövs, vilket också gjordes till exempel i samband med den stora flyktingkrisen 2015. Men det blev också nya problem.

Tappat lokal förankring

Många arbetade till 50 procent med ett område, 30 procent med ett annat och 20 procent med en tredje uppgift. Poliser satt med Excelark och ”mappade” in folk. Människor hamnade i helt nya grupper som kunde vara placerade på helt nya ställen i organisationen och gamla grupper splittrades, även de som fungerat bra.

ANNONS

Den nya organisationen medförde också att områden som tidigare legat på lokal nivå, exempelvis ungdomsbrottslighet och våld i nära relationer, flyttades till en central nivå. Det medförde att många tappade den lokala förankringen som är viktig vid den typen av brottsbekämpande verksamhet.

LÄS MER:Polisen ska få utökad rätt att avlyssna

Omorganisationen har också fått konsekvenser för glesbygdspolisen eftersom ett delmål för omorganisationen var att standardisera verksamheten, vilket sällan passar glesbygden.

Denna farliga utveckling måste brytas för att polisen ska kunna ta hand om sitt uppdrag: att skapa trygghet och främja rättvisa. Därför måste polisen snarast återetablera sig där de behövs som mest. Kvarterspoliserna kan vara på plats inom 5 månader, om viljan finns.

Thomas Lingefjärd (D), docent i matematikdidaktik

Ulf Boström (D), integrationspolis

LÄS MER:Tio gängmord sedan 2018 – tre fällande domar

LÄS MER:Så sprider nätverken rädsla i sina kvarter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS