Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saida Hussein (S), ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Få bort vapnen från gatorna någon gång

Den viktigaste förklaringen till vapenvåldet i Göteborg är inte dålig skola eller sociala klyftor. Det är förekomsten av vapen. Dessa måste bort från stan, skriver Saida Hussein (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mörka moln har samlats över Göteborg och förorternas öde vilar på politikernas axlar, samtidigt som Vasastan har blivit Vilda västern. Vi måste se till att utrusta polisen och tullen med digitala verktyg som går att använda för att ta fast de gängkriminella som har rivit samhällskontraktet. Man kan samtidigt undra över om det blir någon skillnad i reaktion från den borgerliga politiska sidan nu när skottlossningar inte bara är ett förortsproblem.

Förekomsten av vapen

Den viktigaste förklaringen till vapenvåldet är inte dålig skola eller sociala klyftor. Det är förekomsten av vapen.

En annan förklaring kan vara att huvuddelen av de illegala vapnen kommer från andra länder. Vi har sedan länge i Sverige etablerade kriminella nätverk med koppling till andra länder, som tidigare smugglat cigaretter i stor skala, sedan narkotika och nu gått över till den lönsamma, men tills nyligen praktiskt taget riskfria, illegala vapenhandeln.

Det är dags att utrusta polisen och tullen med skarpa befogenheter att bedriva spaning och göra tillslag för att beslagta illegala vapen innan de används. Situationen i storstäderna går nu överstyr på ett sätt som motiverar extraordinära insatser. Prioritera ner bekämpning av mindre allvarlig brottslighet och lägg inte hundratusentals arbetstimmar på att utreda vapenbrott där skadan redan är skedd. Gå i stället in för att rensa staden från illegala vapen.

Orimligt lågt straffvärde

Straffvärdet för vapenbrott är orimligt lågt i förhållande till de potentiella skadorna. Innehav och försäljning av automatvapen bör åtminstone motivera straffsatser i nivå med grovt narkotikabrott. Inför strafflindring för personer som bidrar till att illegala vapen kan spåras och beslagtas.

En förklaring kan vara att de svenska vapenlagarna tills nyligen varit extremt liberala. Om polisen tog en yngling i buskagen runt Frölunda torg med ett skarpladdat och osäkrat automatvapen, redo för att utföra en massaker, har man kunnat ta vapnet i beslag men varit tvungen att släppa personen efter sex timmar. Straffet hade varit så lågt att det inte medgivit häktning.

Sedan kan vi ta uti med ojämlikheten och vi måste börja underifrån på allvar och det måste handla om de extrema klyftorna. Det som förenar alla oss politiker är att stå upp på morgondagens utmaningar och se till att alla får ett jobb de kan försörja sig på, oavsett hemkultur.

Jag tänker inte vänja mig vid Vilda västern i Göteborg. Tålamodet är slut hos oss politiker i Göteborg!

Saida Hussein (S)

ledamot kommunfullmäktige Göteborg