Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Region västra Sverige.
Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Region västra Sverige.

Färre hyresrätter är ett stort steg i fel riktning

Med ”frihet” som lockord vill Liberalerna ombilda tiotusentals hyreslägenheter i Göteborgs förorter. På en hårt ansträngd bostadsmarknad är det ett stort steg i helt fel riktning. Ombildningar leder till färre hyresrätter i en tid när allt fler efterfrågar bra bostäder till rimliga priser, skriver Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Axel Darvik (L) och Piotr Kiszkiel (L) föreslår i en motion till kommunstyrelsen att Förvaltnings AB Framtiden fram till år 2022 får i uppdrag att ombilda lägenheter och bygga nya lägenheter samt små hus i Göteborgs förorter, så att andelen hyresrätter av det totala antalet bostäder uppgår till 50 procent.

Göteborg har haft relativt få ombildningar genom åren jämfört med till exempel Stockholm. Under 2000-talet har 50 000 av allmännyttans hyresrätter i Stockholms län ombildats och det har blivit nästan omöjligt att få tag i en hyresrätt. Det som erbjuds är dyra bostadsrätter. Varför ska vi kopiera Stockholms dåliga exempel? Vi borde vara stolta över att Göteborg under alla år värnat om sin allmännytta.

De allmännyttiga bostadsbolagen är ett av de viktigaste verktygen som kommunen har för att ta ansvar för bostadsförsörjningen.

De allmännyttiga bostadsbolagen är ett av de viktigaste verktygen som kommunen har för att ta ansvar för bostadsförsörjning och se till att både dagens och morgondagens kommuninvånare har tillgång till bra bostäder till rimliga hyror. Ombildar vi våra lägenheter till bostadsrätter säljer vi ut möjligheten att bedriva en socialt hållbar bostadspolitik för all framtid.

”Vi ser det som en viktig frihetsreform”, skriver Darvik och Kiszkiel i sin motion och säger i nästa andetag att ”på det sättet blir alla vinnare”. Frihet för vem, undrar vi?

Blir denna ombildningsiver verklighet skapas det kanske några vinnare. Förlorarna är dagens ungdomar som för varje ny ombildning får det allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

I Göteborg är bostadsköerna långa och bostadsbristen stor. I det läget är det helt orimligt att hyresrätter ombildas till förmån för dyr nybyggnation.

I Göteborg är bostadsköerna långa och bostadsbristen stor. I det läget är det helt orimligt att hyresrätter ombildas till förmån för dyr nybyggnation. Bygg gärna fler bostadsrätter, men det som behövs och efterfrågas i dag är framför allt fler bra och billiga hyresrätter.

Vi står vid ett vägskäl i politiken och samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Vi anser att hyresrätten är en viktig grundförutsättning om vi ska ha ett samhälle för alla. Därför är det viktigt att slå vakt om allmännyttan och säga nej till fler ombildningar. Vår förhoppning är att politikerna i kommunstyrelsen nu tar sitt ansvar och stoppar förslaget om ombildningar av allmännyttan.

Kristofer Lundberg

ordförande Hyresgästföreningen Region västra Sverige