Förbjud privat avfyrning av fyrverkerier

En fyrverkeripjäs som exploderar i ansiktet innebär ett livshotande trauma med invalidiserande skador. Låt oss nu slippa fler fyrverkeriskador; inför förbud mot privat hantering av fyrverkerier, skriver ögon-kirurg Madeleine Zetterberg, SU Mölndal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En av våra stora högtider, nyårsafton, närmar sig. Jag arbetar som ögonkirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. Föregående nyårsafton föll det på min lott att vara bakjour, det vill säga ansvarig för akuta ögonoperationer. Efter tolvslaget fick vi in flera ambulanser med svårt skadade patienter. Den natten såg vår ögonavdelning ut som ett krigssjukhus; i flera sängar låg män med blod och krutstänk i ansiktet, det var droppställningar, starka smärtstillande och lugnande mediciner, vaktmästarna sprang i skytteltrafik till röntgen och det blev många timmar i operationssalen.

Fyrverkeriskadorna har minskat i takt med strängare regelverk, de svåra skadorna är i dag inte så frekventa, men när de inträffar blir konsekvenserna för den enskilde förödande. Att råka ut för en fyrverkeripjäs som exploderar i ansiktet innebär ett livshotande trauma med invalidiserande skador som följd; inte sällan förlorar man ögat eller i alla fall synen. Det själsliga traumat skall inte underskattas; olyckan är dramatisk, ögat är ett psykologiskt laddat organ och posttraumatiskt stressyndrom är vanligt.

ANNONS

Som i krigszoner

De skador som uppstår då fyrverkerier exploderar nära ansiktet är inte sällan en kombination av spräckt öga, sönderslitna ögonlock och frakturer i ansiktsskelettet. Denna typ av trauma, explosionsvåld, är något man annars ser i krigszoner. Senaste nyårsafton har vi också fått bevittna hur fyrverkerier används som vapen; till exempel på Möllevångstorget i Malmö där flera personer kastade raketer mot människor i omgivningen.

Låt oss nu slippa fler fyrverkeriskador; inför förbud mot privat hantering av fyrverkerier och låt professionella pyrotekniker sköta dessa på uppdrag av kommuner eller föreningar på platser och tider anvisade av polisen.

Jag önskar alla ett gott avslut på det gamla året; fira in det nya året men avstå från fyrverkerierna!

Madeleine Zetterberg

professor, överläkare, Ögonsjukvården, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

ANNONS