Om försäkringen kan attrahera fler företagare att ansluta sig kan trygghetssystemet leva upp till det som regeringens utredning tar avstamp i, nämligen en arbetslöshetsförsäkring för alla – en försäkring som dessutom ger fler möjlighet att våga satsa på sitt företagande, skriver debattörerna.
Om försäkringen kan attrahera fler företagare att ansluta sig kan trygghetssystemet leva upp till det som regeringens utredning tar avstamp i, nämligen en arbetslöshetsförsäkring för alla – en försäkring som dessutom ger fler möjlighet att våga satsa på sitt företagande, skriver debattörerna. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Förbättra a-kassan för egenföretagarna

Många företagare har drabbats hårt av pandemin, det vill säga av förhållanden de inte kunnat råda över själva. Under 2020 har andelen företagare som söker arbetslöshetsersättning nått nivåer som aldrig tidigare skådats. När Sveriges beslutsfattare nu ser över trygghetssystemet är det av yttersta vikt att även lättnader för företagare innefattas, skriver bland andra Helena Lundgren, ordförande SMÅA.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sedan i våras har Småföretagarnas arbetslöshetskassa, SMÅA, sett hur normalt sett livskraftiga företag tvingats lägga ned eller pausa sina verksamheter för att uppfylla villkoren för att få rätt till arbetslöshetsersättning och därmed en försörjning. Här finns ett behov av en långt mer flexibel försäkring gällande företagares rätt till ersättning - det är både en rättvise- och en trygghetsfråga.

I dag frångås likabehandlingsprincipen i lagen ur den aspekten att en anställd kan deltidsarbeta i upp till 60 veckor med arbetslöshetsersättning. För företagare saknas den möjligheten. SMÅA vill i första hand se en grundligare utredning kring just detta. Genom regler som styr när, hur ofta och hur länge även en företagare kan ha rätt till a-kassa på deltid.

ANNONS

Extraordinära situationer

I andra hand efterfrågas en flexibel lagstiftning innehållande tillfälliga regler som kan tas i bruk vid extraordinära samhällssituationer. I det läge vi befinner oss i nu skulle möjligheten till deltidsarbete för företagare fylla en betydande samhällsviktig funktion.

I dagens regelverk anses en företagare vara arbetslös, och ha rätt till ersättning, i två fall: när det inte längre utförs några arbetsuppgifter i verksamheten (så kallat vilande företag) eller när verksamheten definitivt upphört. I huvudsak innebär vilande företag att ingen får göra något som helst i verksamheten förutom så kallade skyddsåtgärder. Ett regelverk som skapar ett moment 22 för många arbetslösa företagare som hindras att söka arbete genom sitt vilande företag men som får söka uppdrag som anställd. Förutom att SMÅA vill se permanenta lättnader i regelverket behöver en ny lagstiftning definiera och tydliggöra vad man får respektive inte får göra i en vilande verksamhet.

Vore naivt

2020 är ett år som världen sent kommer att glömma och vi har ännu inte sett effekterna av pandemin fullt ut. Om krisen slår till igen vore det naivt av oss som nation att inte ha dragit lärdom av hur hårt en sådan här situation slår mot de som på så många vis bär Sveriges ekonomi på sina axlar - företagarna. Om försäkringen kan attrahera fler företagare att ansluta sig kan trygghetssystemet leva upp till det som regeringens utredning tar avstamp i, nämligen en arbetslöshetsförsäkring för alla – en försäkring som dessutom ger fler möjlighet att våga satsa på sitt företagande.

ANNONS

Helena Lundgren, egenföretagare och ordförande SMÅA

Stefan Fritzdorf, egenföretagare och vice ordförande SMÅA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS