Nyligen presenterade Norge sin ”rusreform” som drar slutsatsen att fördelarna överväger nackdelarna i att avkriminalisera narkotika. En seriös inställning till politik som står i stark kontrast till hur vår egen regering agerar i samma fråga, skriver debattören.
Nyligen presenterade Norge sin ”rusreform” som drar slutsatsen att fördelarna överväger nackdelarna i att avkriminalisera narkotika. En seriös inställning till politik som står i stark kontrast till hur vår egen regering agerar i samma fråga, skriver debattören. Bild: Heiko Junge

Följ Norges exempel – utred ett avkriminaliserat narkotikabruk

Sveriges regeringen vägrar lyssna på myndigheter, grannländer och vetenskapligt underlag kring en skadereducerande narkotikapolitik. Nu betalas priset för regeringens ovilja av samhällets mest utsatta, skriver Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I Norge har man nyligen genomfört en gedigen utredning som har tittat på vetenskapen bakom narkotikaanvändandet och dess skadeverkningar. Efter moget övervägande kom man fram till att fördelarna överväger nackdelarna i att avkriminalisera narkotika för eget bruk. Det är en seriös inställning till politik. Och det står i stark kontrast till hur vår egen regering agerar i samma fråga.

LÄS MER: Norge väntas avkriminalisera narkotika för eget bruk

Vill se minskat användande

Socialutskottet tog för över ett år sedan beslut om att svensk narkotikapolitik måste ses över. Inte minst för att ta reda på hur det kommer sig att Sverige ligger i topp i Europa när det gäller hur många som dör av narkotikarelaterade orsaker samtidigt som vi har Europas kanske hårdaste och mest restriktiva narkotikapolitik. Initiativet i utskottet kom från Centerpartiet och samlade stöd från alla riksdagens partier. Centerpartiet - och även övriga partier - vill se att färre använder narkotika. Men vi vill också se färre skadeverkningar hos de som ändå använder narkotika.

ANNONS

Men socialminister Lena Hallengren går emot riksdagen. Socialministern vägrar att utreda just den kriminalisering av eget bruk som är själva grunden i den svenska politiken. Varför? För att hon inte vill. Inte ett enda sakargument har framförts. Det handlar enbart om vad socialministern och regeringen vill, inte vad som är viktigt för de som finns i missbruk eller utsätts för dess konsekvenser.

Tyvärr står Lena Hallengren inte ensam i regeringen när det kommer till att aktivt vilja bortse från kunskap när det kommer till narkotikaanvändning och narkotikapolitik i Sverige.

Går emot forskningen

Statsministern har tidigare uttalat följande som grund för regeringens narkotikapolitik: ”Vi vet att den största konsumtionen av narkotika har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd, det är där du har den största konsumtionen.” Det var ett uttalande som Sveriges samlade forskarkår inom narkotikapolitik och missbruk tog avstånd ifrån. Ändå framhärdade statsministern och även justitieministern.

LÄS MER: Norge kan införa straffrihet för droginnehav

Folkhälsomyndigheten har i motsats till regeringen rekommenderat en utredning om avkriminalisering. Folkhälsomyndigheten har även gett Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) ett uppdrag att undersöka bruket av narkotika bland olika socioekonomiska grupper i svenska samhället. CAN:s undersökning presenterades nyligen och visar följande:

Det är en något högre andel som har använt narkotika det senaste året i gruppen med lägre socioekonomisk position.

ANNONS

Personer med lägre socioekonomisk position använder narkotika oftare än personer med högre socioekonomisk position.

Gruppen med lägre utbildning använder narkotika tre gånger så ofta som gruppen med högre utbildning. Liknande mönster syns när inkomst och sysselsättning mäter socioekonomisk position.

Gruppen med högre socioekonomisk position står för en mindre del av den totala användningen.

Personer med högre utbildning står för 27 procent av den totala narkotikaanvändningen trots att de utgör 44 procent i befolkningen och den femtedel av befolkningen som har högst inkomst står för 10 procent av användningen.

Regeringen vägrar lyssna

Dessa resultat överensstämmer med och förtydligar tidigare forskning om användning av narkotika bland olika socioekonomiska grupper. Men regeringen vägrar lyssna på forskningen.

Regeringen har bundit sig fast till en tankefigur om rika ungdomar som festknarkar och inte bryr sig om konsekvenserna för de som finns på samhällets botten. Verkligheten är att det är regeringen som inte bryr sig om konsekvenserna för de som finns på samhällets botten. För det är där användningen av droger är störst. Och det är där konsekvenserna av dagens politik märks som mest. Och det är inte en fest.

Den svenska regeringen vill däremot fortsätta att bygga sin narkotikapolitik på magkänsla och gå från felaktighet till felaktighet. Det är svårt att tolka det som annat än att man inte bryr sig om att hjälpa de mest utsatta.

Den norska regeringen vill bygga sin narkotikapolitik på vetenskap och beprövad erfarenhet och gå från straff till hjälp. För att de har kommit fram till att det är det bästa sättet att hjälpa de mest utsatta.

ANNONS

Den svenska regeringen vill däremot fortsätta att bygga sin narkotikapolitik på magkänsla och gå från felaktighet till felaktighet. Det är svårt att tolka det som annat än att man inte bryr sig om att hjälpa de mest utsatta.

Det finns väldigt många frågor jag skulle vilja ställa till en socialminister som väljer att bortse från både forskning, andra länders erfarenheter och de egna myndigheternas råd.

Men jag nöjer mig med att få svar på en:

Hur kommer socialministern agera för att regeringens narkotikapolitik ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet?

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS