Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Frågan diskuterades häromdagen vid ett extrainsatt möte mellan EU:s inrikesministrar. Förhandlingarna har dock strandat, då de socialdemokratiska och gröna partigrupperna i Europaparlamentet vägrar ställa sig bakom åtgärden, med hänvisning till att det skulle inskränka yttrandefriheten (för terroristerna), skriver debattören.
Frågan diskuterades häromdagen vid ett extrainsatt möte mellan EU:s inrikesministrar. Förhandlingarna har dock strandat, då de socialdemokratiska och gröna partigrupperna i Europaparlamentet vägrar ställa sig bakom åtgärden, med hänvisning till att det skulle inskränka yttrandefriheten (för terroristerna), skriver debattören.

EU-vänsterns undfallenhet mot islamister är upprörande

Den senaste tidens bestialiska terrorattacker i Frankrike och Österrike har visat oss att islamismen i Europa är allt annat än död. Situationen kräver nu att hårt sätts mot hårt. Ett förslag om att det måste ställas högre krav på internetoperatörer, såsom Facebook, att snabbt ta bort all form av terrorpropaganda från sina sidor ligger nu på EU:s bord. Men parlamentets vänstergrupper motarbetar förslaget med hänvisning till försämrad rättssäkerhet. Vems rättssäkerhet - offrens eller terroristernas, de sätter högst, ja, det blir pinsamt tydligt, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Av Islamiska statens (IS) så kallade ’kalifat’ i Irak och Syrien återstår bara skärvor och dammkorn. Detta innebär inte att terrorsekten har utraderats. Snarare har den ändrat taktik och flyttat fram sina positioner i Europa och andra delar av världen.

Fem år har passerat sedan attackerna i Paris, som krävde 130 människoliv. Slakten på Bataclan vittnar om att IS och dess mordiska likar, såsom al-Qaeda, alltjämt sprider hat och död i Europa. Om detta vittnar också blodbaden i Bryssel, London, Berlin, Stockholm och Strasbourg. Om detta vittnar avrättningarna på Paris, Nice och Wiens gator. Om detta vittnar IS rena, skära ondska.

Ta bort terrorpropaganda

Mot den hjälper inga fritidsgårdar eller socialtjänster i världen. Mot den hjälper endast insatser som, med alla till buds stående medel, förmår mota bort terroristerna.

Ett förslag till en sådan insats ligger nu alltså på EU:s bord. Konkret skulle det tvinga internetoperatörer att ta bort terrorpropaganda inom en timma från det att den flaggats av polismyndighet i aktuellt land. Antiterrorverksamhet är tidskritisk, så en timma hit eller dit kan spela stor roll för förmågan att förekomma terroristernas blodiga planer.

Frågan diskuterades häromdagen vid ett extrainsatt möte mellan EU:s inrikesministrar. Förhandlingarna har dock strandat, då de socialdemokratiska och gröna partigrupperna i Europaparlamentet vägrar ställa sig bakom åtgärden, med hänvisning till att det skulle inskränka yttrandefriheten (för terroristerna).

Med den insikten dristar man sig att fråga hur Socialdemokraternas och Miljöpartiets EU-parlamentariker ställer sig till sina partigruppers hållning gällande bekämpandet av terrorhotet på nätet?

Vänsterns naivitet och undfallenhet inför det ökade terrorhotet på vår kontinent är, milt uttryckt, klandervärd. Dessvärre är den inte förvånande. Svenska socialdemokraters och miljöpartisters relativisering av islamismen är ingenting nytt. Detta trots att den islamiskt motiverade terrorismen, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), idag utgör ett av de största säkerhetspolitiska hoten mot vårt land.

Med den insikten dristar man sig att fråga hur Socialdemokraternas och Miljöpartiets EU-parlamentariker ställer sig till sina partigruppers hållning gällande bekämpandet av terrorhotet på nätet? I deras värld, väger där terroristernas yttrandefrihet tyngre än den oskyldiga civilbefolkningens säkerhet och trygghet?

I sådana fall bör de ha i åtanke att historiens dom kommer bli hård mot dem som springer folkmördares ärenden.

David Lega (KD) Europaparlamentariker