Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

EU splittrar barnfamiljer

De nya asylregler som nu diskuteras i EU innehåller förslag som begränsar permanenta uppehållstillstånd så pass kraftigt att det i princip omöjliggör familjeåterförening. Går förslaget igenom bidrar EU:s ledare kraftigt till att splittra barnfamiljer, skriver Rädda Barnen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jul- och nyårshelgerna är tillfällen för familj och släkt att samlas. Många åker långt för att vara med sina nära och möts till slut i ett varmt och tryggt helgfirande. Men samtidigt som många av oss firar i gemenskap finns starka krafter som hotar alla barns rätt att vara med sina familjer.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår förhandlingar i Bryssel om nya asylregler som ska gälla i alla EU-länder. Detta oavsett vilka nationella lagar som landet har innan. Oenigheten mellan EU-ledarna är stor och framförallt handlar splittringen om ansvarsfördelning mellan EU-länder. Rädda Barnen ställer sig positivt till att fler EU-länder ökar sitt mottagande. Men i skuggan av denna diskussion finns förslag som begränsar permanenta uppehållstillstånd så pass kraftigt att det i princip omöjliggör familjeåterförening. Går förslaget igenom bidrar EU:s ledare kraftigt till att splittra barnfamiljer.

I Rädda Barnens verksamhet ser vi direkta konsekvenser av det förändrade tonläget. Det talas ofta om ”ordning och reda” i flyktingpolitiken. För barnen som ringer till vår stödlinje finns ingen ordning och reda, för dem finns bara oro och en tilltagande desperation. Så här säger exempelvis en 13-årig pojke: ” Varför finns gränser som håller familjer isär? Varför måste jag leva utan min familj?”

Skapar ständig oro för barnen

Vi ser med stor oro att många EU-länder rört sig i en riktning där åtstramningar i lagstiftningen inte bara försvårar familjeåterförening utan också försvårar flyktingars möjligheter att etablera sig i mottagarlandet. Tillfälliga uppehållstillstånd undergräver den trygghet som alla barn behöver. Barndomen för barn som växer upp i EU:s medlemsländer ska inte kretsa kring en ständig oro för att familjen kanske tvingas bryta upp.

I början av sommaren ska EU:s ledare enas om de nya asylreglerna. Vi hoppas att det hinner hända saker innan dess. Här är inte minst Sveriges röst viktig. Vi hoppas att den svenska regeringen fortsätter att driva och får gehör för förhandlingslinjen att permanenta uppehållstillstånd ska vara en möjlighet.

Alla barn har enligt internationella konventioner rätt till sina föräldrar och rätt att leva i trygghet – rättigheter som nu är under förhandling. Att driva igenom en gemensam EU-lagstiftning som hindrar familjer från att återförenas går i strid mot principen om barnets bästa. Ett EU som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar ska inte splittra barnfamiljer!

Elisabeth Dahlin

generalsekreterare Rädda Barnen

Lise Bergh

ordförande Rädda Barnen