Jag vill se att EU tar ställning emot det vi dagligen ser händer i Kina. EU har genom sin storlek som handelspartner en reell makt att påverka, men ingen minns en fegis. EU kan inte backa på saker som mänskliga rättigheter av rädsla för att förlora handel – EU får inte göra sig mindre än vad det är; Kina behöver likaväl handeln med oss, skriver debattören.
Jag vill se att EU tar ställning emot det vi dagligen ser händer i Kina. EU har genom sin storlek som handelspartner en reell makt att påverka, men ingen minns en fegis. EU kan inte backa på saker som mänskliga rättigheter av rädsla för att förlora handel – EU får inte göra sig mindre än vad det är; Kina behöver likaväl handeln med oss, skriver debattören. Bild: Vincent Yu

EU måste våga fördöma Kinas förtryck av Hongkong

När Hongkongs självständighet står under ett allt större hot från kommunistdiktaturen i Kina väljer USA snabbt att fördöma utvecklingen. Men varför hörs inte EU? För att vara en stark union i världen måste EU tydligt markera emot utvecklingen mellan Kina och Hongkong – och vara lojala mot de egna värderingarna, skriver Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker (C)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kina är en stormakt som inte väntar med att flytta fram sin position. Så vad håller EU på med? Nyligen kom det fram att Europeiska utrikestjänsten EEAS efter påtryckningar av kinesiska diplomater hade tonat ned kritik mot Kina i en rapport om falska nyheter under corona. Många var upprörda, och frågade sig kanske ”Vad ska vi med EU till om unionen bara gör som Kina säger?”. Så ska det så klart inte få gå till. Men det är ett tecken på hur ekonomiskt beroende EU-länderna är av Kina. Bara nedstängningen av en region i landet medförde snabbt stora problem för många av våra mest centrala företag.

ANNONS

Vi vet att Kina under coronakrisen har ägnat sig åt propaganda i olika länder; medicinsk utrustning som ibland har varit undermålig har skänkts till länder samtidigt som de har köpt in sig i krisande bolag, som flygbolaget Norwegian. Det är en utveckling som har pågått länge. Till följd av detta hölls i måndags EU-China summit för att bättra på relationerna stormakterna emellan, efter EU:s ”anklagelser”.

Alltmer restriktiva lagar

Vi verkar vara blinda för det faktum att Kina en diktaturstat med kommuniststyre, där mänskliga rättigheter inte finns på kartan. Vi får inte heller ta miste på den enorma makten Kina som stat faktiskt sitter på. När Hongkong, som fram tills nu har varit mer eller mindre självständigt från Kina, nu börjar omfattas av alltmer restriktiva lagar som Peking vill införa är det tyvärr bara USA som är snabba med att agera på det här skamlösa beteendet. USA har exempelvis börjat avveckla sin speciella handelsstatus med Kina och satt ett stopp för sin export av militärutrustning.

Hittills har det dock varit relativt tyst från EU:s sida. Jag förväntar mig mer av världens största union som ska vara ledande när det kommer till så väl handel, som mänskliga rättigheter och teknologi. Om vi vill se ett starkt och handlingskraftigt EU så kan vi börja med att vara lojala med vår egen värdegrund. Jag vill se att EU tar ställning emot det vi dagligen ser händer i Kina. EU har genom sin storlek som handelspartner en reell makt att påverka, men ingen minns en fegis. EU kan inte backa på saker som mänskliga rättigheter av rädsla för att förlora handel – EU får inte göra sig mindre än vad det är; Kina behöver likaväl handeln med oss.

ANNONS

EU har genom sin storlek som handelspartner en reell makt att påverka, men ingen minns en fegis.

Ett steg på vägen var att EU-parlamentet i midsommar röstade för en Hongkong-resolution som starkt fördömer Kinas inblandning i Hongkongs styre, står upp för Hongkongs självständighet och fördömer den oklara ”säkerhetslag” som Kina nu har infört, som sannolikt får långtgående konsekvenser för Hongkongs, liksom EU:s, befolkning. Lagen ska rikta in sig på uppvigling och terrorism, men verkligheten är att Kina ogillar oliktänkande och att lagen därför sannolikt snarare kommer att innebära en inskränkning av Hongkongbornas rättigheter. Resolutionen tydliggör även att en mekanism behövs på plats som förhindrar att Kina och Hongkong – som många västerländska länder handlar med – från att få tillgång till teknologier som används för att kränka mänskliga rättigheter.

Markera mot polisvåldet

De mänskliga rättigheterna måste vara centrala i våra kontakter gentemot Kina; vi måste säkerställa att de är en viktig del av det kommande investeringsavtalet mellan EU och Kina. Vi måste också få en försäkran om att Hongkong kan genomföra sitt demokratiska riksdagsval i september utan inblandning från Kina. EU måste fortsatt markera emot polisvåldet och fängslandet av fredliga demonstranter i och med studentprotesterna, och försvagningen av Hongkongs medborgerliga rättigheter, liksom den åtstramade pressfriheten där många journalister tillämpar självcensur för att inte råka illa ut.

Det finns mycket att göra; men att inte göra något när Hongkong alltmer mister sitt självstyre är i det här läget inte ett alternativ. EU måste bli mycket modigare.

ANNONS

Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker (C)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS