Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårt mål är att människors trygghet och rätt till schyssta villkor på sikt ska skrivas in i EU:s grundlag, fördraget, för att väga lika tungt som företagens och bankernas ekonomiska fri- och rättigheter, skriver Marita Ulvskog (S).

EU måste ta hänsyn till människors behov

Det är välkommet att EU lyfter upp de sociala frågorna på den politiska dagordningen. Det handlar om att göra den politik som vi har gemensamt inom unionen mer ansvarsfull. Ingen ska kunna konkurrera ut andra med hjälp av usla arbetsvillkor, lönedumpning och en arbetsmiljö som sätter människors liv och hälsa på spel. Europa ska också se till sina medborgares behov, inte bara till marknadens vinning, skriver Marita Ulvskog (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att EU tar hänsyn till människors behov, och inte bara se till marknadens krav. Rättvisa villkor och grundläggande social trygghet är nödvändigt för alla. Till hösten har därför statsminister Stefan Löfven bjudit in till ett socialt toppmöte i Göteborg. Och i veckan presenterade EU-kommissionen en katalog över medborgerliga rättigheter.

Låt oss från början slå fast: EU har en unik möjlighet att fatta ett beslut som gagnar unionens samtliga 508 miljoner invånare.

Det handlar om lika lön för lika arbete, om lika behandling på arbetsplatserna och om schyssta villkor. Villkor som garanterar alla en anständig levnadsnivå och omöjliggör konkurrens med hjälp av dumpade löner, dålig arbetsmiljö och att människor slås ut från arbetsmarknaden.

Kort sagt, klassisk socialdemokratisk politik.

Precis som att en svensk som åker till Tyskland för att jobba ska ha rätt till samma lön och samma villkor som sina tyska kolleger som utför samma jobb, ska en tysk som kommer till Sverige ha rätt till samma villkor som övriga på den svenska arbetsmarknaden.

För mig är detta en självklarhet som varje vettig människa bör sträva efter. Och det är inte bara en fråga om rättvisa – för om vi inte kan säkra medborgarnas grundläggande rättigheter öppnar vi för än mer av ökande politiska spänningar och populism.

Ytterst handlar det om att göra den politik som vi har gemensamt inom unionen mer ansvarsfull. Därför välkomnar vi EU-kommissionens initiativ i veckan att lyfta upp de sociala frågorna på den politiska dagordningen.

Stoppa nedåtgående spiral

De borgerliga partierna, med moderaternas Gunnar Hökmark i spetsen, var dock inte sena med att hota med att Socialdemokraterna driver på för att flytta makten från medlemsstater till EU:s korridorer i Bryssel.

Men tvärtemot vad Hökmark vill låta påskina handlar kommissionens idéskiss inte om några tvingande Brysseldekret, utan om rekommendationer för att stoppa den nedåtgående spiralen mot allt sämre löner, anställningsvillkor och växande högerpopulism inom unionen.

En gemensam marknad kräver som bekant gemensamma spelregler. Och ingen ska kunna konkurrera ut andra med hjälp av usla arbetsvillkor, lönedumpning och en arbetsmiljö som sätter människors liv och hälsa på spel.

I stället för att sätta ett tak för hur högt våra nationella arbetsvillkor och trygghetssystem ska få nå, vill vi höja golvet för alla som lever och arbetar i Europa

Den hotbild de borgerliga partierna målar upp av ett socialt EU, som likt jätten Glufs-Glufs äter sig in och tar över medlemsstaternas nationella beslutanderätt i dessa frågor, saknar all rättslig grund och kan inte genomföras.

Däremot finns det utrymme i EU:s fördrag att reglera villkoren på arbetsmarknaden i allt ifrån arbetsmiljö och arbetsvillkor till de anställdas rätt att påtala missförhållanden på arbetsplatsen.

Det är bland annat detta vi hoppas få tillfälle att diskutera vid det sociala toppmöte som statsminister Stefan Löfven tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bjudit in till i Göteborg i november.

Allvarligt demokratiproblem

EU har i dag ett allvarligt demokratiproblem. Få känner sig representerade av EU:s institutioner och i många EU-länder finns en växande misstro mot EU-projektet som sådant. Vårt mål är att människors trygghet och rätt till schyssta villkor på sikt ska skrivas in i EU:s grundlag, fördraget, för att väga lika tungt som företagens och bankernas ekonomiska fri- och rättigheter.

Det är vårt bidrag till framtiden; ett Europa som också ser till sina medborgares behov, inte bara till marknadens vinning.

Marita Ulvskog (S)

delegationsledare för den svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet