Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marita Ulvskog (S), Europarlamentariker

EU måste stoppa brevlådeföretagen

Vi måste komma tillrätta med förekomsten av så kallade brevlådeföretag, som registrerar bolagssätet i ett annat land än där affärsverksamheten bedrivs, med syfte att undvika skatter och undergräva arbetstagares rättigheter, skriver bland andra Marita Ulvskog (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag onsdag, den 25 april, lägger EU-kommissionen fram sitt länge utlovade bolagsrättspaket. Det handlar om förbättrade regler för hur företag ska verka över gränserna inom inre marknaden. Detta är något LO och den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet länge har krävt och vårt budskap är tydligt: reglerna måste skärpas och bidra till rättvis konkurrens.

På senare år har flera skandaler kopplade till skatteflykt avslöjats i Europa. Men Paradisläckan, LuxLeaks och andra skatteflyktskandaler är bara toppen av ett isberg. Oseriösa företag som verkar gränsöverskridande vittnar om dagens problem med kryphål i länders nationella lagstiftning, vilket möjliggör missbruk både när det gäller att undvika skatt och att stå upp för arbetstagarnas rättigheter.

Måste skärpa lagarna

Detta blev nu ännu enklare i höstas, efter att en EU-dom i det så kallade Polbud-målet slog fast att det står varje bolag fritt att flytta till vilket annat EU-land som helst, även om skälet är att undvika inbetalning av skatt, sociala avgifter eller arbetsrätt. Därför kräver vi att EU nu skärper lagstiftningen så att vi får en rättvis konkurrens med schyssta villkor.

Konstgjorda bolagsupplägg där företag flyttar sitt säte till ett annat medlemsland men har kvar sin huvudsakliga verksamhet i ursprungslandet är tyvärr tillåtet inom EU:s inre marknad i dag. Europafacket konstaterade i en studie förra året att hela 96 procent av utländska investeringar i Luxemburg och motsvarande 83 procent i Nederländerna går in i brevlådeföretag.

Så kan vi inte ha det.

Om EU-rätten fortsätter att ge grönt ljus till företag som bygger sin vinst på att kringgå nationella regler kring arbetsrätt och skatteplikt, genom att ha sätet i ett annat land än där verksamheten finns, kommer vi få en kapplöpning mot botten.

Det är oacceptabelt att dagens bolagsrättsregler i EU gör det möjligt för ytterligare upplägg som liknar LuxLeaks, Panamadokumenten och Paradisläckan. Vi måste komma tillrätta med förekomsten av så kallade brevlådeföretag, som registrerar bolagssätet i ett annat land än där affärsverksamheten bedrivs, med syfte att undvika skatter och undergräva arbetstagares rättigheter.

Om EU-rätten fortsätter att ge grönt ljus till företag som bygger sin vinst på att kringgå nationella regler kring arbetsrätt och skatteplikt, genom att ha sätet i ett annat land än där verksamheten finns, kommer vi få en kapplöpning mot botten.

Men om nu EU-kommissionen är angelägna om att råda bot på förekomsten av brevlådeföretag – då måste de leverera. Därför kräver vi och förväntar oss att kommissionen visar politiskt ledarskap genom att faktiskt presentera bindande regler. Regler som å ena sidan möjliggör för seriösa företag att verka mellan gränserna, och å andra sidan ser till att skatter betalas där vinsten genereras och att motverka social dumpning.

Snedvriden konkurrens

Planer på att flytta företags gränsöverskridande huvudkontor måste även säkerställa att arbetstagares rätt till inflytande och representation i bolagsstyrelser inte kringgås. Detta kräver vi inom ramen för det kommande regelverket. Annars riskerar vi ett fortsatt läge med snedvriden konkurrens där oseriösa företagare flyttar delar av sina verksamheter till det EU-land som erbjuder mest fördelar för fri etablering, på bekostnad av arbetstagares rättigheter och skatteintäkter. Det är negativt för hela vår samhällsekonomi och välfärd.

Hittills har Moderaterna varit tysta kring frågan. Vår fråga till dem blir därför: Tänker ni fortsätta att driva en EU-politik för snedvriden konkurrens som gynnar oseriösa företag eller tänker ni, likt oss socialdemokrater, kräva av EU-kommissionen att skärpa reglerna? Nu är det upp till bevis.

Marita Ulvskog (S)

Europarlamentariker

Jytte Guteland (S)

Europarlamentariker

Olle Ludvigsson (S)

Europarlamentariker

Therese Guovelin

förste vice ordförande LO