EU måste ha en beredskap

EU-länder som Polen och Ungern gör en stor poäng av att de lyckas stoppa några få tusen flyktingar att ta sig in i deras länder. Men vad händer när klimatförändringarna om några år kommer tvinga minst 50 miljoner människor på flykt och den illegala invandringen ökar? Då måste EU ha en beredskap för detta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trodde någon verkligen på allvar att EU skulle kunna enas om en gemensam flyktingpolitik?Att Ungern och Polen plötsligt skulle ändra sig och ta sin del av ansvaret?

I så fall har de senaste dagarnas besked inför EU-toppmötet nästa vecka krossat alla sådana förhoppningar.

Italiens nya linje, där de vägrar släppa in frivilligorganisationernas båtar med flyktingar som räddats från havet, blev kanske spiken i kistan, men redan tidigare har en uppgörelse varit väldigt avlägsen. Regeringarna i Ungern och Polen bygger trots allt hela sin identitet på en inskränkt nationalism som inte tillåter några influenser utifrån. Problemet för EU, och för ledarna i de länder som nu säger nej, är att verkligheten kommer att springa ifatt dem. Förr eller senare.

ANNONS

Enligt en studie frånIntergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES, kommer klimatförändringarna att tvinga minst 50 miljoner människor på flykt till år 2050. Flyktingarna är en effekt av ett ohållbart jordbruk, att människor flyttar till storstäderna och utsläpp av koldioxid. Allt detta driver på klimatkrisen och gör det svårare att överleva på delar av planeten.

Om inget görs räknas IBES med att flyktingarna kan bli ännu fler, kanske så många som 700 miljoner. Det är en obegriplig siffra.

Och i Ungern och Polen sitter politiker och gör en stor poäng av att de lyckas stoppa några få tusen personer att ta in i deras land.

De flesta av dessa miljoner klimatflyktingar kommer att hamna i närheten av sina hemländer. I storstädernas slumområden, i stora flyktingläger precis på gränsen till områden där det går att odla och därmed överleva. Men väldigt många kommer också söka sig till vår del av världen.

Detta kan man ha en hel massa synpunkter på men man är korkad om man inte inser att våra länder måste ha en beredskap för detta.

Dels handlar det förstås om att redan nu hjälpa till i det förebyggande arbetet. Biståndet till de delar av världen som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna är helt centralt för vår egen framtid.Dels handlar det om att bygga upp system för att integrera och ta hand om dem som ändå väljer att komma hit.

ANNONS

Tror ni att vi kan stoppa dem med hårdare gränskontroller och en politik som säger nej?

Ja, några kommer förstås avskräckas från att resa till Europa. Men lika troligt är att den illegala invandringen kommer öka. Och då blir det ännu svårare för oss att hantera situationen.

EU skulle med andra ord behöva politiker som förstår vad det innebär att ta ansvar för mer än det de kan se från sitt kontorsfönster.

Till dess får vi andra helt enkelt hålla tummarna och göra vad vi kan på egen hand.

Jesper Bengtsson

Chefredaktör Tiden magasin

kommenterar politiken ur ett socialdemokratiskt perspektiv

ANNONS