Låt oss tillsammans formulera en hållning för en solidarisk säkerhetspolitik inkluderandes en Nato-option, skriver debattören.
Låt oss tillsammans formulera en hållning för en solidarisk säkerhetspolitik inkluderandes en Nato-option, skriver debattören. Bild: Boris Grdanoski

EU kan aldrig ersätta Natos roll för fred och säkerhet

Socialdemokraterna spelar ett dubbelspel genom att ta avstånd från Nato och samtidigt fördjupa samarbetet utan att få ta del av medlemskapets säkerhetsgarantier, skriver Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson Centerpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

26/2 Nato-medlemskap är en provokation mot Ryssland

Tre ledande socialdemokrater skriver på GP debattsida att ett svenskt medlemskap i Nato skulle vara en provokation mot Ryssland. Vi välkomnar att Socialdemokraterna deltar i ett öppet säkerhetspolitiskt samtal om svensk och regional säkerhet men förvånas över både det höga tonfallet gentemot Nato och den uppenbara undfallenheten mot Ryssland.

Argumenten vi hör påminner om en svunnen tid när Sverige skulle ställa sig neutralt i händelse av krig. Det är som att det officiella och ständigt fördjupade samarbetet mellan Sverige och Nato under närmare 30 års tid krönt med ett värdlandsavtal så sent som 2016 aldrig har hänt. Socialdemokrater vill gärna framhålla att Sverige har en oberoende röst i olika internationella fora.

ANNONS

Inaktuella argument

Det må ha gällt som ett säljargument när Sverige kandiderade till en plats i FN säkerhetsråd. Men som EU-medlem är vi inte oberoende. Vi känner i vår del av världen vilket land som utgör hotet mot vår och Östersjöregionens säkerhet. Vi är uttalat solidariska med våra grannar om Ryssland skulle angripa. De argument som förs fram väcker frågor kring hur en socialdemokratiskt ledd regering skulle ställa sig i händelse av konflikt i vårt närområde. Den militära alliansfriheten som regeringen menar tjänar oss väl är i grunden det som gör att Ryssland i händelse av konflikt i vårt närområde kommer kunna spela ut länder mot varandra. Ryssland är svagare gentemot ett samlat kollektiv av länder som samarbetar.

Det är tydligt för alla vad Socialdemokraterna gör. Det är tydligt för oss och för Lavrov. Ni spelar dubbelt genom att ta avstånd från Nato och samtidigt fördjupa samarbetet med Nato så långt som det går utan att få ta del av medlemskapets säkerhetsgarantier. Det skapar otydlighet i svensk säkerhetspolitik. Socialdemokraternas uttalade säkerhetspolitiska linje har kommit till vägs ände. Därför behöver regeringen nu bjuda in till partiöverläggningar för att säkra brett stöd för en säkerhetspolitisk linje som är hållbar över tid.

EU behöver utveckla sitt försvars- och säkerhetspolitiska samarbete men EU kan aldrig ersätta Natos roll för fred och säkerhet i Europa.

Även om Centerpartiet vill se ett medlemskap i Nato inser vi att det inte kommer kunna bli aktuellt i närtid. Men, låt oss tillsammans formulera en hållning för en solidarisk säkerhetspolitik inkluderandes en Nato-option som kan aktiveras när vi så finner lämpligt. EU behöver utveckla sitt försvars- och säkerhetspolitiska samarbete men EU kan aldrig ersätta Natos roll för fred och säkerhet i Europa. Den transatlantiska länken gör Nato unikt, något som också stärks när Storbritannien lämnat EU men är en viktig del av Nato. Regeringen hävdar att de vill ha handlingsfrihet, låt oss då stärka den genom att anta en Nato-option i svensk säkerhetspolitisk linje.

ANNONS

Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS