Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pär Holmgren (MP), meteorolog och kandidat till Europaparlamentet. Bild: Ulf Palm / TT
Pär Holmgren (MP), meteorolog och kandidat till Europaparlamentet. Bild: Ulf Palm / TT

EU behöver politik baserad på kunskap

Klimatexperterna är överens om att den globala uppvärmningen beror på mänsklighetens utsläpp och forskare har i årtionden pekat på konsekvenserna. Det är dags för hela den politiska arenan att följa experternas råd med en kraftfull politik grundad i vetenskap, skriver bland andra Pär Holmgren (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att klara en hållbar utveckling är vår tids största samhällsutmaning. Scenarier för olika temperaturhöjningar har visat på det akuta behovet av handling för att undvika katastrof. Dessa behöver kompletteras med olika förslag på hur en god välfärd kan tillgodoses inom planetens gränser. För att tydliggöra långsiktiga konsekvenser av dagens politiska vägval bör EU samordna miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser av olika beslut. Detta kan göras genom att olika forskningsdiscipliner integreras – och ett långsiktigt perspektiv kommer i fokus. På så sätt kan EU med hjälp av forskning lättare föra en politik som säkerställer att en hållbar välfärd uppnås inom planetens gränser.

Under den senaste mandatperioden i Europaparlamentet har Miljöpartiet drivit igenom en stor satsning på klimatforskning.

Under den senaste mandatperioden i Europaparlamentet har Miljöpartiet drivit igenom en stor satsning på klimatforskning. Tack vare oss och den gröna gruppen har EU valt att satsa inte mindre än 400 miljarder kronor till klimatet i EU:s fond för forskning och innovation. Med stärkt klimatforskning kan EU snabbare få fram fler hållbara lösningar på de stora klimatutmaningar som världen står inför, och då på allvar ta globalt klimatledarskap. Miljöpartiet går till val på att:

* Stärka EU:s forskningsprogram och satsa mer på forskning, innovation och kunskap för klimatet. Till exempel för förnybar energi, hållbara transporter och cirkulär ekonomi.

* Satsa mer på forskning, tester och samarbeten för att på ett hållbart och effektivt sätt binda tillbaka en del av de utsläpp som redan gjorts.

* Stötta forskning och utveckling av ny teknik som minskar utsläppen från flyget.

Tack vare vetenskap och forskning finns redan många gröna lösningar för en hållbar utveckling. Vi har grön teknik och förutsättningar för att satsa på hundra procent förnybart. Det enda som behövs är den politiska viljan att agera. Den viljan har vi i Miljöpartiet. Vi har lyssnat på forskarna ända sedan partiet bildades. En grön röst i EU-valet innebär en röst för forskning och en kunskapsbaserad politik. Det är dags att agera nu, klimatet kan inte vänta.

Pär Holmgren (MP)

meteorolog och kandidat till Europaparlamentet

Katarina Folkeson (MP)

språkrör för Gröna Studenter och kandidat till Europaparlamentet

Malte Roos (MP)

ledamot i Gröna Studenters riksstyrelse och kandidat till Europaparlamentet