Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Björk (V), Europaparlamentariker.
  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Malin Björk (V), Europaparlamentariker. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

EU behöver mer vänsterpolitik – på alla fronter

EU har de ekonomiska musklerna att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Gör därför om den europeiska investeringsbanken, EIB, till en klimatinvesteringsbank. Och sätt 2025 som slutdatum för tillverkning av bensin- och dieseldrivna bilar. För oss i Vänsterpartiet hänger en bra klimatpolitik också ihop med en politik för jämlikhet. Det innebär att de som förorenar mest också måste betala mest, skriver Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

EU-valet 2019

Del 5. Tidigare avsnitt: 28/4 och 30/4 samt 3/5 och 8/5

EU-valets två ödesfrågor är givna för vanligt folk och för oss i Vänsterpartiet. Det handlar om hur vi ska rädda planeten från klimatförändringarna och hur vi ska stoppa de högerextrema krafterna som hotar några av våra mest grundläggande rättigheter.

För mig är svaret att det behövs mer vänsterpolitik i EU. Vänsterns politik sätter planetens överlevnad och människors levnadsvillkor framför storföretagens intressen. Vi tycker inte att vanligt folk ska få det sämre på grund av de klimatförändringar som storföretagen har orsakat. Vänsterns politik anpassar sig inte till rasisternas logik och retorik, utan vi vill ta itu med de verkliga problem som den stora majoriteten upplever.

Vänsterpartiet är i grunden ett EU-kritiskt parti. Vi tycker att så många beslut som möjligt ska fattas i nationella, regionala och lokala parlamentet, nära medborgarna och inte av byråkrater i Bryssel. Men vi ser också att vi ibland behöver gemensamma, gränsöverskridande lösningar. Klimatet är ett exempel på en fråga där det inte räcker om bara Sverige gör rätt.

För oss i Vänsterpartiet hänger en bra klimatpolitik också ihop med en politik för jämlikhet. Det innebär att de som förorenar mest också måste betala mest.

För att lösa vår tids största utmaning, klimatkrisen, behöver vi en radikal politik som sätter stopp för utsläppen av växthusgaserna och ersätter de fossila bränslena med förnybara energikällor. Vi har bara tolv år på oss att nå de livsnödvändiga målen i Parisavtalet.

Här är vi överens med flera partier. Men för oss i Vänsterpartiet hänger en bra klimatpolitik också ihop med en politik för jämlikhet. Det innebär att de som förorenar mest också måste betala mest.

I dag kommer de största utsläppen från storföretagen och den ekonomiska eliten, medan vanliga människor får betala priset. När konsekvenserna av klimatförändringarna slår till ser vi hur de rika köper lösningar åt sig själva. Vänsterpartiet vill i stället se lösningar som funkar för alla, oavsett storleken på plånboken.

Gör om den europeiska investeringsbanken, EIB, till en klimatinvesteringsbank. Då skulle vi få de ekonomiska muskler som behövs för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Ett exempel på en sådan gemensam lösning skulle vara att göra om den europeiska investeringsbanken, EIB, till en klimatinvesteringsbank. Då skulle vi få de ekonomiska muskler som behövs för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Med en sådan investeringspolitik kan Europa bli ledande i förnybara energikällor och energieffektivitet, samtidigt som satsningarna grundas i behovet av ökad jämlikhet och klimaträttvisa.

Parallellt med rejäla gröna investeringar vill vi också se ett stopp för tillverkningen av bilar som drivs på bensin eller diesel till år 2025. Det ger ett rejält ökat incitament för bilindustrin att ta sitt ansvar i den gröna omställningen. På samma sätt vill sätta ett stopp för energibolagen att använda kol.

Vi vill också se en progressiv flygskatt, där de som flyger mest också betalar mest. För att hindra att EU blir alltför överstatligt vill Vänsterpartiet att intäkterna går direkt tillbaka till medlemsländerna och inte till EU:s budget.

Den andra stora ödesfrågan som oroar inte minst kvinnor, rasifierade och hbtq-personer är framväxten av de högerextrema rörelserna runtom i Europa. Även här ser vi i Vänsterpartiet att en politik mot rasism, för solidaritet och allas lika värde måste gå hand i hand med en politik för jämlikhet. De ökande klyftorna i såväl Sverige som i Europa är en perfekt grogrund för de högerextrema rörelserna. Motvikten är naturligtvis ökad jämlikhet, en välfärd som finns där för oss alla och mer makt åt vanligt folk.

Det är självklart att vi kan och måste stå upp för en human och solidarisk flyktingpolitik som respekterar asylrätten.

Europa är inte bara världens rikaste kontinent. Det var också här, med bakgrund av det extrema våldet på vår kontinent, som Genèvekonventionen skrevs. Det är självklart att vi kan och måste stå upp för en human och solidarisk flyktingpolitik som respekterar asylrätten. Men vi måste fördela pengarna och resurserna bättre. EU väljer i dag att betala enorma summor till Erdogans Turkiet och det laglösa Libyen för att stoppa flyktingar från att ta sig hit. Det är varken en värdig eller hållbar lösning på dagens flyktingsituation.

Vi kan heller inte, som den svenska regeringen vill, invänta eller anpassa oss till Ungerns Orbán och Italiens Salvini för att åstadkomma ett gemensamt flyktingmottagande. I stället måste de länder som faktiskt vill ta ansvar, bilda en koalition av villiga länder och gå före.

Vi står alltså inför avgörande utmaningar i detta EU-val och klimatkrisen och den växande högerextremismen kan ibland kännas överväldigande. Men som Greta Thunberg och alla ungdomar hon lyckats mobilisera visar så tydligt så kan vi, om vi bara vill, vända på skutan. Likaså visade alla solidaritetsorganisationer och alla svenska kommuner som arbetade hårt hösten 2015 att vi har både vilja och kapacitet att ta emot människor på flykt. Vi i Vänsterpartiet vill ta till vara på det folkliga engagemanget både här hemma och i Europa och visa vägen till ett Europa för alla, inte bara storföretagen och de rikaste.

Malin Björk (V)

Europaparlamentariker och toppkandidat för Vänsterpartiet