Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ebba Busch Thor  (KD), partiledare och David Lega (KD), toppkandidat till Europaparlamentet.
Ebba Busch Thor (KD), partiledare och David Lega (KD), toppkandidat till Europaparlamentet.

EU är varken ett fort eller en fristad

EU ska vara en fristad för den som behöver skydd. Däremot får unionen aldrig bli en fristad för den som vill skada vår demokrati, kränka våra fri- och rättigheter eller äventyra vår säkerhet. EU:s medlemsländer måste finna gemensamma lösningar. Centralt i det arbetet är skyddet av unionens yttre gränser, skriver Ebba Busch Thor (KD) och David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har alla ett moraliskt ansvar att hjälpa medmänniskor i nöd. Rätten att söka asyl och rätten till familjeåterförening är inte förhandlingsbara. För detta krävs en human, ordnad och långsiktigt ansvarsfull migrationspolitik – baserad på gemensamma lösningar.

Vi kristdemokrater vill se ett EU-gemensamt asylsystem, där man söker asyl direkt hos EU i stället för i ett enskilt medlemsland. Kopplat till detta behövs lagliga vägar in i EU, liksom en rättvis omfördelning av asylsökande. Om ett medlemsland är ovilligt att ta sin del av ansvaret måste det få kännbara konsekvenser, bland annat genom indragna EU-bidrag.

För att gemensamma lösningar ska fungera och den fria rörligheten inom Europa kunna garanteras måste EU:s yttre gränser skyddas

För att gemensamma lösningar ska fungera och den fria rörligheten inom Europa kunna garanteras måste EU:s yttre gränser skyddas. När vissa medlemsländer under 2015 inte levde upp till denna skyldighet tvingades länder som Sverige att återinföra inre gränskontroller.

I dag besöker vi gränspolisen på Landvetters flygplats för att följa dem i deras viktiga arbete. Gränspolisens förutsättningar för att förebygga och stoppa människohandel och annan kriminalitet är avgörande för vår trygghet. Men svensk gränspolis kan inte ensam skydda EU:s gränser. Ett fördjupat samarbete mellan medlemsstaterna skulle göra att vi mer effektivt kunde styra gränskontrollernas resurser till den eller de platser där de bäst behövs.

Därför stödjer Kristdemokraterna ett gemensamt system för gränsskydd och registrering, inklusive utbyggnaden av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex).

Därför stödjer Kristdemokraterna ett gemensamt system för gränsskydd och registrering, inklusive utbyggnaden av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex). På så sätt kan vi bättre bistå skyddsbehövande och mer effektivt mota bort avarter som människohandel, organiserad brottslighet och terrorism.

EU ska inte vara ett ointagligt fort. Den som flyr hit av skäl som vi inte ens kan eller vågar föreställa oss, har vi en plikt att skydda. Samtidigt ska EU inte vara fristad för folkmördare, människosmugglare eller yrkeskriminella.

Inget fort – ingen fristad. Vare sig känslokallt eller naivt. Utan lagom.

Ebba Busch Thor (KD)

partiledare

David Lega (KD)

toppkandidat till Europaparlamentet