Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) har talat vackert om förnyade transatlantiska relationer, men i nästa andetag gett sitt godkännande till en synnerligen konfrontativ EU-linje. Hallbergs förhoppningar om en nedtrappning av konfliktnivån och ett förnyat försök till ett transatlantiskt handelsavtal undergrävs av denna självmotsägande politik, skriver debattören.
Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) har talat vackert om förnyade transatlantiska relationer, men i nästa andetag gett sitt godkännande till en synnerligen konfrontativ EU-linje. Hallbergs förhoppningar om en nedtrappning av konfliktnivån och ett förnyat försök till ett transatlantiskt handelsavtal undergrävs av denna självmotsägande politik, skriver debattören. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Ett tullkrig med USA är det sista vi behöver - tänk om

Istället för att ta tillvara möjligheterna för en bättre handelsrelation med USA nu när Biden tillträder valde EU istället att införa tullar på amerikanska varor, skriver Jörgen Warborn (M), EU-parlamentariker.

ANNONS

Utfallet i det amerikanska presidentvalet kan innebära en välkommen nystart för relationerna mellan EU och USA. Den tillträdande presidenten Joe Biden har gett flera tecken på att vilja samarbeta. Tyvärr har EU inte tagit tillfället i akt, utan valde i stället att införa tullar på amerikanska varor som första handelspolitiska åtgärd efter valet. Att Sveriges regering gav sitt stöd till en sådan konfrontativ handelspolitik är både förvånande och beklagligt.

EU:s relationer till USA har blivit allt mer ansträngda de senaste fyra åren med Donald Trump i Vita huset. Trumps handelspolitik har präglats av protektionism, konflikter, ett underminerande av Världshandelsorganisationen och tullar.

ANNONS

Mycket negativt

Att USA på dessa sätt vänt sig från det regelbaserade handelssystemet är mycket negativt för EU, som har USA som sin största handelspartner.

Det är också olyckligt för Sverige. Exporten till USA sysselsätter inte mindre än 127 000 svenskar. Och Västra Götaland exporterar mer än något annat svenskt län till USA, för mer än 30 miljarder kronor 2019.

EU och USA har länge bråkat om subventioner till sina respektive flygplanstillverkare Airbus och Boeing. Tvisten har resulterat i att båda parter infört tullar. Tullkriget leder ytterst till att amerikanska varor som ketchup, jordnötter, choklad, traktorer och gymutrustning kommer att bli dyrare för svenskarna.

Värdet av tullar är dessutom väldigt små jämfört med vinsterna i frihandelsavtal

Tullar är också i grund och botten alltid problematiska då de försvårar handelsmöjligheter och slår mot konsumenter och företag genom att varor och tjänster blir dyrare och valmöjligheterna färre. Just dessa tullar drabbar också orättvist sektorer och konsumenter som inte har något med flygplan att göra. Värdet av tullar är dessutom väldigt små jämfört med vinsterna i frihandelsavtal.

I stället för att se det som öga för öga och tand för tand borde EU ha sträckt ut handen till amerikanerna. Det är ett gyllene tillfälle att förhandla med USA, och genom detta visa Biden att vi verkligen menar allvar med att återupprätta goda relationer.

ANNONS

Självmotsägande politik

Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) har talat vackert om förnyade transatlantiska relationer, men i nästa andetag gett sitt godkännande till en synnerligen konfrontativ EU-linje. Hallbergs förhoppningar om en nedtrappning av konfliktnivån och ett förnyat försök till ett transatlantiskt handelsavtal undergrävs av denna självmotsägande politik.

Ett konkurrenskraftigt Sverige och Europa får vi inte genom tullkrig. Vårt välstånd hänger på att svenska företag får tillgång till internationella marknader och det är handelspolitikens uppgift att underlätta detta.

USA är världens största ekonomi och en ovärderlig samarbetspartner. Därför måste Sverige vara en röst i EU för en bättre handelsrelation med USA. Den svenska regeringen måste nu tänka om vad gäller tullarna.

Jörgen Warborn (M) Europaparlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS