Risken med kommunstyrelsens förslag är att människor kommer trängas på hemmafester istället för att vara utomhus där man kan hålla avstånd, skriver debattören.
Risken med kommunstyrelsens förslag är att människor kommer trängas på hemmafester istället för att vara utomhus där man kan hålla avstånd, skriver debattören.

Ett stängt Slottsskogen stoppar inte pandemin

Är Göteborgs politiker så naiva att de tror att firanden kommer ställas in bara för att de inte får äga rum utomhus i kommunens parker? Kampen mot pandemin kan inte få fortsätta ske på bekostnad av vår frihet, skriver Soroush Rezai, distriktsordförande Luf Väst.

ANNONS

I går röstade kommunfullmäktige i Göteborg igenom ett förslag som innebär att vistelseförbud till Göteborgs offentliga parker och badplatser kan komma att gälla. 18 platser pekades ut och kommunstyrelsen gavs makten att förbjuda allmänhet från att befinna sig på platserna om det sprids smitta i området. Samma dag meddelade regeringen att man förlänger corona-restriktionerna till tidigast mitten av maj. Det är nästan lite Orwellskt att politikerna med sådan enkelhet har vant sig vid att fatta beslut som inskränker på sina medborgarnas frihet.

LÄS MER:Göteborgarna kan stoppas från 18 platser

Sedan mer än ett år tillbaka har vi attackerats av ett osynligt virus. Många delar av samhället har drabbats och fortsätter att drabbas, men inom vissa områden har politikernas hantering av pandemin påverkat samhället i större utsträckning än vad corona har klarat av att göra. Särskilt hårt har hanteringen av pandemin slagit mot landets gymnasieelever som gång på gång tvingats dra det tyngsta lasset i kampen för minskad smittspridning. En annan del av samhället som drabbats hårt är näringslivet, framförallt restauranger och krogar. Framöver behövs förslag som kan kickstarta samhället - inte åtgärder som leder till det motsatta.

ANNONS

Naiva politiker

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Axel Josefsson, hävdar att det nya verktyget kommer användas sparsamt och att det var viktigt för honom att förordningen fanns på plats före valborgshelgen. Är Göteborgs politiker så naiva att de tror att firanden kommer ställas in bara för att de inte får äga rum utomhus i kommunens parker? Risken med förslaget är att människor kommer trängas på hemmafester istället för att vara utomhus där man kan hålla avstånd. Politikerna kunde till exempel beslutat att sätta upp tillfälliga tält vid de områden som pekats ut där göteborgare skulle kunna köpa munskydd och sprayflaskor med handsprit istället.

LÄS MER:Politikerna vill slippa stänga Slottsskogen: ”En sista utväg”

På samtliga platser som pekas ut av kommunfullmäktige, bland annat Slottsskogen, Kungsparken, Näset och Askimbadet, kommer vistelseförbudet att gälla mellan april och september om det aktiveras. Det är inte första gången vi ser restriktioner införas på så lång sikt. I början av april skickade regeringen ut ett förslag på remiss: man ville förlänga den “tillfälliga” pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari i år - till januari nästa år. Regeringen föreslog även att den “tillfälliga” lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen skulle förlängas.

LÄS MER:Platserna i Göteborg där det kan bli förbjudet att vistas – om smittspridningen blir för hög

Det är olyckligt att det fattas så långtgående och inskränkande beslut som dessa gång på gång utan att någon stannar upp och frågar sig om det är värt det. Smittspridningen kommer inte minska för att Göteborgs politiker förbjuder sina invånare från att ta en picknick i Slottsskogen, för konsekvensen av förslaget kommer troligtvis bli att smittan sprids okontrollerat inomhus. Efter mer än ett år av isolering, distansundervisning, restriktioner och omställning är det på tiden att politiken ger oss alla möjlighet att andas ut.

ANNONS

Kampen mot pandemin kan inte få fortsätta ske på bekostnad av vår frihet, det är pinsamt att ett land som Sverige behandlar sina invånare på det här sättet.

Under för lång tid har olika delar av samhället kvävts under tyngden av klåfingriga politiker som har angripit sina invånare istället för att angripa viruset. Kampen mot pandemin kan inte få fortsätta ske på bekostnad av vår frihet, det är pinsamt att ett land som Sverige behandlar sina invånare på det här sättet. Göteborgs politiker borde riva upp sitt beslut omgående.

Soroush Rezai, distriktsordförande Luf Väst

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS