Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thorulf Arwidson: Ett rättssamhälle behöver inga maskerade poliser

Polismännen har flamskyddsmasker som skall skydda mot värme och eld. Men de används i praktiken för att dölja identiteterna. Maskerade poliser hör inte hemma i ett rättssamhälle, skriver advokaten Thorulf Arwidson. Samhällsmaktens våldsutövare bör inte tillåtas uppträda anonymt annat än i undantagsfall.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid olika ingripanden uppträder poliser ibland maskerade. Det skedde i samband med EU-toppmötet i Göteborg. För några veckor sedan slog en maskerad insatsstyrka till mitt på eftermiddagen på Avenyn i Göteborg.
Rikspolisstyrelsen har dock inte utfärdat några anvisningar om hur och när flamskydden får användas. De används i prakten ofta för maskering. Att polismän känner sig hotade är naturligtvis en förklaring.
Poliser slog till på Avenyn
Vid insatser uppträder insatsstyrkorna rätt ofta i maskering. Nyligen skedde det vid ett stort upplagt tillslag på Avenyn mitt på eftermiddagen. Ett antal maskerade poliser, med skyddsvästar och automatvapen, grep några personer utanför en hamburgerbar. Hela aktionen ingick i polisens stora satsning mot den organiserade brottsligheten. Förevändningen var att personerna var misstänkta för innehav av narkotika för eget innehav. En brottsmisstanke som knappast motiverar en så dramatisk insats.
Maskerna användes också för att uppnå en kraftig överraskningseffekt och för att genast få ett psykologiskt övertag. En polis i Malmö sa att hon själv förstår att polismännen inte vill uppträda öppet. Många polismän känner sig säkert utsatta och oroliga för sina familjer. Hon medgav att polismännen i själva verket hade flamskydden för att vara anonyma.
Upträdde som aktivister
Ansiktsskydden används i Norge i syfte att skydda identiteten. Även i Finland användes ansiktsskydd. Men enligt centrala föreskrifter får skydden bara användas under hjälmarna. Reglerna skärptes efter kravaller i Tammerfors då polisen enbart bar huvor och dolde sig. Maskerade polismän tillåts inte i Finland. I Danmark, liksom i Tyskland, anses det fullständigt otänkbart att poliser skulle dölja sig. Sådant anses oacceptabelt i en demokratin. Märkligt är att det som anses otänkbart i Finland och Danmark praktiseras i Norge och Sverige.
Civila poliser deltog maskerade i gatuaktionen i Stockholm den 1 maj förra år. De uppträdde som aktivister och grep även personer. Efter det förklarade länspolismästaren Carin Götblad att den taktiken inte ska användas i fortsättningen.
Utgångspunkten måste vara att all maktutövning skall ske under ett direkt personligt och utkrävbart ansvar av de offentliga tjänstemännen. Detta förutsätter att de kan identifieras, vilket också måste ligga i yrkeskårens intresse. Samhället bör bara i yttersta undantag acceptera att offentliga befattningshavare i sin myndighetsutövning maskerar sig. Om det undantagsvis skall tillåtas måste man säkerställa att det finns andra sätt att klara ut vem som gjort vad.