Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi har gjort bedömningen att avdelningen behöver en nystart. Att inte agera vore oansvarigt utifrån patientsäkerheten inte minst, skriver Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska. Bild: Pressbild SU, Meli Pettersson Ellafi
Vi har gjort bedömningen att avdelningen behöver en nystart. Att inte agera vore oansvarigt utifrån patientsäkerheten inte minst, skriver Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska. Bild: Pressbild SU, Meli Pettersson Ellafi

Ett nödvändigt ont att stänga lungavdelningen

Stängningen av en vårdavdelning på Sahlgrenska har väckt oro hos patienter och närstående. Det förstår och beklagar vi. Men samma högspecialiserade läkargrupp finns på plats och erfarna, kompetenta sjuksköterskor och undersköterskor kommer att vårda patienterna – även om de under en period vårdas på andra platser på sjukhuset, skriver Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska Sjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Lungavdelningen, 12/10

Beslutet att tillfälligt stänga en avdelning där svårt sjuka patienter vårdas är nödvändigt. Hälften av alla vårdplatser är öppna, vakanserna är många och det finns inga sökande till utlysta tjänster. En ökande andel hyrpersonal gör att kostnaderna skjuter i höjden. Vi har gjort bedömningen att avdelningen behöver en nystart. Att inte agera vore oansvarigt utifrån patientsäkerheten inte minst.

Tillfällig stängning

För patienterna innebär beslutet om den tillfälliga stängningen att de under en period kommer att få vård i andra lokaler på sjukhuset. Det kan väcka oro hos svårt sjuka patienter, men vi kommer att göra allt vad vi kan för att de ska märka av förändringen så lite som möjligt och känna sig trygga med vården på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Vårt uppdrag är att säkra god och säker vård till patienterna också framöver.

Patienterna kommer att behandlas av samma högspecialiserade läkargrupp som tidigare och vårdas av erfarna sjuksköterskor och undersköterskor

Patienterna kommer att behandlas av samma högspecialiserade läkargrupp som tidigare och vårdas av erfarna sjuksköterskor och undersköterskor. Den för en del patienter så viktiga möjligheten att direkt kunna komma i kontakt med kompetent personal under jourtid ska finnas kvar.

Vill skapa en hållbar situation

Under stängningen får vi tillfälle att ta ett helhetsgrepp om situationen och se över vilka åtgärder som krävs för att skapa en hållbar vårdsituation. Som områdeschef arbetar jag nu tillsammans med fackliga företrädare, chefer och medarbetare för att lösa situationen på absolut bästa sätt för både patienter och medarbetare.

Under stängningen får vi tillfälle att ta ett helhetsgrepp om situationen och se över vilka åtgärder som krävs för att skapa en hållbar vårdsituation

Vi träffar också patientrepresentanter för att lyssna in behov från patienterna. Vid årsskiftet 2020/2021 ser vi fram emot att öppna en välfungerande slutenvårdsavdelning i nya lokaler. Det kommer både patienter och medarbetare att vinna på.

Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska universitetssjukhuset