Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Dalnäs, prefekt Högskolan för design och konsthantverk – HDK

Ett kreativt nav av klass möjligt i Göteborg

Låt oss för en stund glömma all vår rädsla, ilska, uppgivenhet och förvåning över stängningen av Röhsska museet och blicka framåt, skriver Ulf Dalnäs, prefekt för HDK.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ulf Dalnäs, prefekt Högskolan för design och konsthantverk – HDK
Ulf Dalnäs, prefekt Högskolan för design och konsthantverk – HDK

Göteborg har länge haft ett förvånansvärt dåligt självförtroende. Under många, långa år har känslan varit att Göteborg är på ett sluttande kulturplan, inte minst bland stockholmarna. Under Almedalsveckan i fjol pratades det om avsaknaden av ett designmuseum i Sverige. Det gick att säga så eftersom ingen verkar räkna med Röhsska. Alla som är insatta vet att detta inte stämmer. Röhsska är ett fantastiskt museum med unika samlingar. Men vi har i Göteborg en förmåga att förminska oss. Alla inblandade drar nog sitt strå till den stacken.

Påtaglig kraft

Ett halvt stenkast från Röhsska finns Högskolan för design och konsthantverk HDK som nyligen nämndes som stället att hålla extra koll på 2017 av den välrenommerade Londonbaserade tidskriften för mode, arkitektur och design, Disegno. Kan det vara så att vi är ganska bra i Göteborg? Samlar vi alla delar blir kraften påtaglig. Här kommer fem punkter att fundera över:

 

1. Vi slutar omedelbart att tala om oss själva på ett förminskande sätt. Vi har en stark stad för utbildning inom konst, arkitektur och mode. HDK, Chalmers och Textilhögskolan (Borås) är alla internationellt högintressant garanter för detta. Röhsska och övriga museer stärker oss ytterligare. Varför inte utnämna Göteborg till Nordens huvudstad för design, konsthantverk, mode och arkitektur?

 

2. Det som skulle främja en sådan tanke är att vi också har ett starkt drivande närings- och kulturliv inom dessa områden. Göteborg är också känt för sin undergroundkultur.

 

3. Sluta beskriv Röhsska som en nationell och nordisk angelägenhet. Vi talar om ett internationellt, världsunikt, museum som borde höja ambitionsnivån. Göteborg har alltid varit ett internationell nav och det behöver dess kulturpolitik och förvaltning också inse.

 

4. Låt oss därefter samla krafterna för att söka medel från EU och andra aktörer. Låt oss samtidigt få finansiärer runt om i världen att förstå att Göteborg är en möjlig stad att satsa på om de vill få utväxling på sina medel när det gäller utveckling inom design, konsthantverk, mode och arkitektur.

 

5. Slutligen vill HDK bjuda in till ett samtal om hur vi tillsammans bildar ett internationellt centrum där akademi, näringsliv och kulturinstitutionerna hjälps åt för att lyfta vår stad till den aktör vi egentligen redan är men som vi inte har förstånd att utnyttja.

En möjlighet just nu

Ni som älskar design, konsthantverk, mode och arkitektur; Röhsskas stängning sänder ut signaler över hela världen (har själv intervjuats av både lokal och internationell press). Detta är faktiskt ett möjlighetens fönster. Nu har vi världens ögon och öron riktade mot oss. Det är nu vi kan säga saker som avgör hur framtiden blir. Vi har länge haft för låga ambitioner, men nu har vi en möjlighet. Låt oss ta den tillsammans.

Ulf Dalnäs

prefekt Högskolan för design och konsthantverk – HDK