Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett klimatsmart samhälle är både roligare och rättvisare

Många andra har blivit duktiga på att snacka klimat. Men ska det verkligen hända något så måste Miljöpartiet sitta vid makten. Vår politik har lett till över 1 000 klimatsatsningar över hela landet. Nu laddar vi om batterierna och tar nya tag, skriver Hanna Lidström, Grön ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Del 7 av 8: Grön ungdom

På Miljöpartiets dag i Almedalen är det 428 dagar kvar till valet. Mycket behöver bli gjort tills dess för att medborgarna ska våga ge oss det förtroende att förändra världen vi ber om.

Behövs vi? Det är en fråga varje reflekterande människa bör ställa sig då och då. Det är något många, inte helt oväntat, frågat sig om Miljöpartiets plats i svensk politik. När jag ser andra världsledares hänfördhet över Sveriges djärva klimatpolitik blir jag övertygad om att Miljöpartiet är den viktigaste kraften i svensk politik.

Klimatet är den yttersta frågan om global rättvisa. Det är de allra fattigaste på jorden som drabbas hårdast. Det är bönderna söder om Sahara som redan i dag har svårt att sätta mat på borden vars jordar kommer bli torrare, brunnar grundare och deras barn som kommer att bli hungrigare. Det är invånarna på de låga öarna i Stilla havet vars hus och uppehälle kommer att slitas upp av stormar och översvämningar. Det är kvinnorna som kommer ta barnen och de få ägodelarna de kan bära med sig ut på en livsfarlig flykt när torka och svält förvandlats till väpnade konflikter.

Vi är de enda som vill att historien ska ta en annan vändning. Många andra har blivit duktiga på att snacka klimat. Men ska det verkligen hända något så måste Miljöpartiet sitta vid makten.

Vi har börjat bygga framtiden. Vi har med bred parlamentarisk majoritet infört en klimatlag, som innebär att klimatets hållbarhet nu får lika stor vikt som ekonomin i statsapparaten – oavsett färg på regering. Det är inte längre lagligt för någon framtida regering att skita i planeten. Miljöpartiets politik har lett till över 1 000 klimatsatsningar över hela landet. Allt från att bönder kan producera sitt eget drivmedel av sitt avfall till att städer kan bygga nya cykelställ.

Utsläppare ska betala för sig

Stöd delas ut efter beräknad utsläppsminskning – varje satsning är ett litet steg mot att rädda världen. Vi har nästan dubblerat miljöbudgeten. Vi skjuter till mer pengar till solidariskt klimatbistånd. Utsläppare ska betala för den skadan deras utsläpp orsakar, och på så sätt vara med och finansiera omställningen. Sverige har blivit bäst i EU på klimatpolitik, vilket i praktiken troligtvis innebär bäst av alla välfärdsländer. Det betyder att det är vi som visar vägen när resten av världen ska ställa om.

I den andra änden av den klimatpolitiska debatten har vi Moderaterna, som tror att klimatet räddas med fler skattesänkningar, mer motorvägar, gammal kärnkraft och genom att stoppa ny tågräls. De vill dessutom släppa in Sverigedemokraterna, som varken tror på människovärde eller klimatförändringar, i den politiska värmen.

I Moderaternas regeringsunderlag finns dessutom Centerpartiet, som vill kalla sig ett grönt parti, men har som viktigaste fråga att låta flygresenärer fortsatt förstöra klimatet helt obeskattat; och Liberalerna, som kämpade för att förhindra mål på 100 procent förnybar energi. Alliansen är ett oerhört deprimerande regeringsalternativ för klimatet.

Klimatpolitik kräver investeringar. För att vända utvecklingen som är på väg till fullständigt kaos måste vi lägga stora summor på att bygga järnväg, bredda cykelbanor, förtäta bussavgångarna och bygga sol- och vindkraft. Politik för bara skattesänkningar kommer aldrig att kunna rädda klimatet.

MP måste lyfta blicken

Miljöpartiet har en tendens att bli präktiga och navelskådande. Vi kan få folk att känna att vi dömer dem för vad de äter eller hur de sopsorterar. Eftersom vi lever i ett ohållbart fossilsamhälle kan ingen någonsin vara bra nog, och vi verkar oförlåtande och kalla. Vi måste hela tiden lyfta blicken och hålla den lyft, berätta om det gröna samhället vi bygger. Vi ska bjuda in till en varm framtid att tro på, inte skrämma folk till klimatspäkning.

Ett klimatsmart samhälle är rättvisare och roligare att leva i. Där köper vi tjänster i stället för prylar. Där myllrar städerna av kulturliv, uteserveringar och gröna parker istället för bilköer. Där är det lättare att ta sig till jobbet, fritidsaktiviteten eller vännerna även för de som inte har en bil. Där stöttar egenproducerad energi upp landsbygden. Där är det klimatsmarta alternativet alltid det enklaste och billigaste. Där är Sverige en förebild världen över, där blomstrar innovationerna och där visar vi solidaritet med världens mest utsatta.

Hitta tillbaka till oss själva

De senaste åren har Miljöpartiet kritiserats hårt. Det är rätt och riktigt, när man har eller gör anspråk på makt ska man granskas. En hel del kritik har varit relevant och hjälpt oss att växa som parti. Nu är det dags att vi hittar tillbaka till oss själva, och orkar stå för den politik vi tror på.

Det finns inget utrymme för ett mesigt eller ängsligt miljöparti. Vi ska gå med raka ryggar och fortsätta lägga fram än mer radikal miljöpolitik.

Hanna Lidström

språkrör Grön Ungdom