Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ett jämlikt Göteborg kräver satsningar över hela staden

Berndt Sandberg hävdar i en replik att det i realiteten skulle vara så att centrum prioriteras framför utsatta områden i staden. Så ligger det inte till. Snarare är det tvärtom, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Utsatta områden, 7/8

Att bygga en jämlik stad går ut på att satsa i olika områden samtidigt och att koordinera dessa satsningar så att de ömsesidigt förstärker varandra. Det finns inte – och får inte finnas – någon motsättning mellan att investera i Bergsjön och att investera i centrum. Allt hänger ihop. Att utveckla centrum är bra för Bergsjön – och att utveckla Bergsjön är bra för centrum.

I det starka och breda jämlikhetsarbete som nu pågår finns det ett tydligt fokus på att väva samman och skapa ett positivt samspel mellan alla delar av staden. Jag är övertygad om att detta är rätt väg att gå.

Logisk beslutsgång

En slarvig analys av sakfrågorna gör att Sandberg landar fel i sin slutsats.

Både upprustningen av Scandinavium och det nya vattenlandet/upplevelse-hotellet på Liseberg är kloka investeringar som staden går plus på.

I planeringen av nya sim- och badanläggningar ska hanteringen av det centrala badhuset klargöras först. Därefter ligger ett bad i Kortedala/Bergsjön etta i prioriteringsordningen. Detta är en logisk beslutsgång som inte innebär att investeringen i Kortedala/Bergsjön skulle ”trängas bort” av den lösning som väljs för centrum. I en kommande byggfas kan båda saker göras samtidigt.

När det gäller Geråshallen i Bergsjön ligger beslutet i stadsdelsnämnden. Som jag förstått diskussionen handlar den nu om att eventuellt förändra, inte försämra, den verksamhet som bedrivs på dagtid. Att granska och värdera kostnader är en självskriven del i ett seriöst budgetarbete.

För att lyfta de mest utsatta områdena är det självfallet viktigt att satsa i just de områdena. Men det räcker inte. Satsningar i andra områden har också stor betydelse. Det jämlika Göteborg kan vi bara skapa om vi får helheten att fungera. Det är åt det hållet som vi nu är på väg.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande