Vår rapport visar tydligt att det är hyresgästerna som förlorar på marknadshyror som gör det möjligt för fastighetsägaren att själv sätta hyresnivån, skriver debattören.
Vår rapport visar tydligt att det är hyresgästerna som förlorar på marknadshyror som gör det möjligt för fastighetsägaren att själv sätta hyresnivån, skriver debattören. Bild: Robin Aron

Ett hem är en mänsklig rättighet – inte en konsumtionsvara

Vinnarna på marknadshyra är inte ”bostadskonsumenterna”. Låt oss åtminstone vara ärliga med det. Hyresgästföreningen vill att hyresrätten ska fortsätta vara ett tryggt boende där alla får möjligheten till ett bra hem – oavsett storleken på plånboken, skriver Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

24/3 Vem vinner på marknadshyror?

26/3 Bostadskonsumenterna vinner på marknadshyror

Fastighetsägarnas påstående om att hyresgästerna skulle vinna på marknadshyror visar på varför det är så viktigt att vi tagit fram rapporten om vad systemet faktiskt skulle innebära för hyresgästerna.

För oss är det tydligt att marknadshyror i nyproduktion öppnar upp dörren för att införa samma system även i befintliga lägenheter. Dessutom är det inbyggt i systemet att en allt större andel skulle få marknadshyror ju längre tiden går eftersom alla lägenheter som byggs får det systemet.

Hyresgästerna förlorare

Vår rapport visar tydligt att det är hyresgästerna som förlorar på marknadshyror som gör det möjligt för fastighetsägaren att själv sätta hyresnivån. Att det skulle leda till ökad makt och sänkta hyror går emot all marknadslogik i ett läge när det är bostadsbrist.

ANNONS

På samma sätt finns det inga incitament för bostadsmarknaden att bygga bort bostadsbristen om det skulle leda till att hyrorna sänktes. Det säger sig självt. Det finns heller inget som tyder på att marknadshyror skulle leda till att det byggs mer sett till forskning och hur det fungerar i andra länder.

Många har inte råd

Ändå påstår Fastighetsägarna att utbudet skulle breddas om marknadshyror infördes. Se på hyressättning i nyproduktion där fastighetsägare redan idag själva kan sätta hyresnivån eller förhandla med oss (presumtionshyra). Ändå har byggandet inte ökat. Dessutom visar statistik som Hyresgästföreningen tagit fram från SCB att 54 procent av hyreshushållen i dag inte ens har möjlighet att efterfråga en genomsnittligt prissatt hyresrätt i nyproduktion på 60 kvadratmeter givet förutsättningen att man inte ser sig ha möjlighet att lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet. Med marknadshyror skulle hyresgästerna inte ens ha rätt att få sin hyra prövad. Att det skulle bidra till bättre utbud och mer makt för majoriteten av hyresgästerna är nonsens.

Hyresgästföreningen är inte rädd för att förlora makt. Hyresgästföreningen är rädd att hyresgästerna förlorar makt i ett system där fastighetsägarna själva bestämmer hyran.

Fastighetsägarna skriver att Hyresgästföreningen är rädd att förlora makt. Med det visar de varför den svenska modellen med förhandlade hyror är så viktig. Hyresgästföreningen är inte rädd för att förlora makt. Hyresgästföreningen är rädd att hyresgästerna förlorar makt i ett system där fastighetsägarna själva bestämmer hyran. Den svenska modellen bygger nämligen på att hyresgästerna är starkare tillsammans. Det jämnar ut den skeva maktbalansen som skulle bli om fastighetsägaren fick bestämma själv.

ANNONS

Nej, vinnarna på marknadshyra är inte ”bostadskonsumenterna”. Låt oss åtminstone vara ärliga med det. Hyresgästföreningen vill att hyresrätten ska fortsätta vara ett tryggt boende där alla får möjligheten till ett bra hem – oavsett storleken på plånboken. Ett hem är inte en konsumtionsvara – det är en mänsklig rättighet.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande, Hyresgästföreningen Västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS