Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett glas vin är aldrig bra för barnet

Bara för att du som vuxen trivs med att ta ett glas alkohol eller två, betyder inte att din unge mår bra av din livsstil, skriver Katerina Janouch.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En mamma som ammar sitt barn och samtidigt dricker ett glas vin. Nej, det går inte att publicera en sådan bild på sociala medier i Sverige utan att det blir bråk.

I ena ringhörnan: Mödrar som uttrycker sin oro över den vindrickande mammans förnuft och förmåga att ta hand om sitt barn, gärna starkt moraliserande.

I andra ringhörnan: de ”avslappnade” mödrarna som slår fast att det är riskfritt att dricka medan man ammar.

På åhörarbänken: De genusmedvetna som klagar på att papporna kommer för billigt undan då de kan dricka som de vill.

Dags att nyansera debatten

Jag vill gärna nyansera debatten. Det finns en gråzon mellan den perfekta mamman och den gravt alkoholiserade. Även i den normaliteten måste vi ta med i beräkningen vad som händer med oss när vi upphäver vissa sociala gränser och flyttar fram positionerna. Risken finns att vi öppnar en Pandoras ask. Kanske inte för dem som klarar av att kontrollera sitt drickande, men troligen negativt för dem som befinner sig i riskzonen för en för hög alkoholkonsumtion. För självklart påverkas man av att se andra dricka offentligt, att hävda motsatsen är bara naivt.

Att publicera bilder på alkohol vittnar om att man gillar alkohol och ger den relativt stort utrymme i sitt liv. Man avbildar sin livsstil. Det visar till exempel den franska kampanjen för Addict Aide (en organisation för att öka kännedom om unga människors alkoholism) på Instagram, där man skapade en fejkprofil där varje bild innehöll något slags alkohol. Party, glam och nöjen döljer inte sällan något helt annat, mycket mindre glamoröst.

Men, argumenterar du kanske: Det föräldern mår bra av är väl per automatik välgörande för det lilla barnet?

Här vill jag bestämt svara nej. Bara för att du som vuxen trivs, betyder det inte att din unge mår bra av din livsstil. Nästan 400 000 barn i Sverige – runt 20 procent – har föräldrar som dricker för mycket. De växer upp i hem där en eller båda föräldrarna har ett riskbruk. Barn påverkas negativt även om föräldrarna dricker vad som anses relativt måttligt. Även om alkoholen inte går över i bröstmjölken räcker det med ett glas vin för att mamman ska bli personlighetsförändrad. Ett barn känner inte riktigt igen sin förälder som intar sinnesförändrande substanser. Det är faktum, oavsett du gillar det eller inte.

Sant är att kombinationen amning och alkoholdrickande inte är lika ”farligt” som att dricka när man är gravid, eftersom barnet dricker mjölken i stället för att få alkoholen direkt ut i blodet. Det finns dock forskning som visar att barnets sömnmönster förändras. Än värre är att alkohol i redan små mängder är en viktig faktor vid till exempel barnmisshandel och vid barnolycksfall. Redan vid små promillehalter ökar riskerna att ens uppmärksamhet minskar. Motorik och omdöme försämras snabbt och varje år drabbas spädbarn av skador som beror på att en förälder har druckit. Man avråds från att köra bil med alkohol i kroppen. Jag skulle även avråda från att ratta en baby om du är salong.

Men: I gråzonen finns också mammor som lagt upp en bild med baby och vinglas och får hat och hot i kommentatorsfälten. De döms ofta skoningslöst och tonen är hård.

Alkoholen är stark och lömsk

Vi borde diskutera de här frågorna mer seriöst. Vad sker med oss när kändisar och föräldrar med många följare publicerar alkoholförhärligande bilder? Vad händer när texten blir något slags rebelliskt ställningstagande om att jag minsann måste få unna mig och ingen ska tala om för mig hur just jag ska leva mitt liv? Även om det kanske förefaller överdrivet och ängsligt så tror jag ändå att den här typen av bilder kan fungera som inspiration, ursäkt och alibi för alla dem som faktiskt inte hanterar alkohol något vidare. Då kan man känna lättnad när drickandet normaliseras med att coola kända mammor (inte lika ofta pappor, nej) offentligt unnar sig vin samtidigt som de tar hand om små barn.

Slutligen vill jag även påminna om att alkoholen är stark och lömsk. Till och med den mest uppstyrda personen kan omärkligt glida in i alkoholrelaterad kontrollförlust. Vare sig man är anonym förortsbo eller Instagramkändis.

Den som i slutänden alltid förlorar är dock barnet.

Katerina Janouch

journalist, författare och föreläsare om missbruk