Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ett cyniskt spel med pensionärernas ekonomi

Vi tycker att Fastighetsägarnas strandning av hyresförhandlingarna i Göteborg är ett cyniskt spel med hyresgästernas ekonomi för att få en systemförändring till stånd, skriver pensionärsorganisationerna i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fastighetsägarna GFR valde att stranda hyresförhandlingarna om 2016 års hyror för 43 600 lägenheter i Göteborg. Flera av Göteborgs största privatvärdar står bakom strandningen.

I ett inlägg på GFR:s hemsida skrev Fastighetsägarnas t f vd att:

”Det behövs bättre förutsättningar för att bygga, äga och förvalta hyresrätter för att få en fungerande bostadsmarknad där alla får plats. Då måste hyresregleringen och hyressättningssystemet reformeras. Strandningen kan därför ses som en politisk aktion”.

Att döma av den skrivningen så handlade strandningen egentligen inte om storleken på en eventuell hyreshöjning utan mer om en politisk markering i syfte att förändra hyressättningssystemet. Vi tycker det är ett cyniskt spel med hyresgästernas ekonomi för att få en systemförändring till stånd.

Blir rejält kännbart

Budskapet från hyresnämnden var att man inte var rustad för prövning av den här omfattningen och att det här kan komma att ta lång tid, troligen flera år. Nu är en del prövningar gjorda och några har varit till fördel för hyresgästerna och några har gått fastighetsägarnas väg. Processen fortsätter. Kommer en uppgörelse om högre hyra också att medföra retroaktivitet så kan det bli rejält kännbart för många hyresgäster, framför allt för många pensionärer som redan i dag lever under knappa förhållanden och har svårt att sätta undan pengar för en eventuell retroaktiv hyreshöjning.

Nu har man dessutom inlett förhandlingar om nästa års hyror. På vilket underlag, kan man fråga sig.

Vi uppmanar GFR att svälja prestigen, ta ett samhällsansvar och återvända till förhandlingsbordet för att få en uppgörelse om 2016 års hyror. Då undviker man att utsätta sina hyresgäster för oro och på sikt kanske en betungande retroaktiv hyra eftersom bostadstillägget för pensionärer inte gäller för mer än tre månaders retroaktiv hyra.

Sven Carlsson

ordförande PRO Göteborg

Lena Gustafsson

ordförande SPF Seniorerna Göteborg

Kerstin Billmark

ordförande SKPF Göteborg

Ragne Fransson

ordförande RPG Göteborg