Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett bra område med nöjda hyresgäster

Vi är stolta över att ha utvecklat Kville från ett nedgånget industriområde till ett bostadsområde med själ och folkliv, skriver bland andra Lena Andersson, Älvstranden Utveckling.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Den goda staden, 28/10

När Kvillebäcken snart står färdigt är det en stadsdel som planerats med höga ambitioner på hållbara lösningar och liv mellan husen. Det är ett varierat område i form och uttryck där de boende är nöjda med sina bostäder och sin omgivning. Vi är stolta över att ha utvecklat Kville från ett nedgånget industriområde till ett bostadsområde med själ och folkliv.

Planeringen av Kvillebäcken startade på allvar i början av 2000-talet. Det var då ett centralt område utan bostäder i en stad som skrek efter nya lägenheter.

Fokus på långsiktigt, hållbart byggande

Att som Claes Caldenby tro att media och politiker i maskopi skulle utmålat 00-talets Kvillebäcken som extra farligt i syfte att få till stånd en exploatering är befängt. I verkligheten var Kvillebäcken hårt nedgånget, förorenat och i behov av så väl fler människor som nya verksamheter. I dag är området hem för tusentals och bas för såväl gamla som nya verksamheter.

När vi började bygga Kvillebäcken gick byggherrarna och kommunen samman och skrev under det så kallade Kvillebäcksfördraget. Vi skulle bygga ett resurssnålt och kretsloppsanpassat område med minimal energianvändning. Det var basen i vårt hållbarhetsarbete och ett spjutspetsdokument med kretsloppstänkande och miljökrav som i dag är självklarheter, men som då inte hade kommit till stånd utan en progressiv samverkan mellan kommun, byggherrar och arkitekter. Det var fokus på långsiktigt, hållbart byggande och inte snabba billiga lösningar.

Bra bostäder och nöjda hyresgäster

Till våren ska de sista av de 2 058 lägenheter som byggts i området stå färdiga. Nära 40 procent är hyresrätter och Kvillebäcken är ett bostadsområde för den vanliga göteborgaren, förvaltat av fastighetsägare med den långsiktiga ambitionen att äga bra bostäder med nöjda hyresgäster.

Kvillebäcken är nu ett område för vanligt folk som går till jobb och studier, skickar barnen till skolan, kollar in lokala stoltheten Häcken och hänger på Kville saluhall. Här finns över tusen arbetsplatser, vårdcentraler, bibliotek, kaféer och en prisbelönt saluhall. I dag vet vi att nio av tio boende trivs väl eller mycket väl i Kvillebäcken och 97 procent skulle rekommendera sina vänner att flytta dit.

Självklart blir inte allt perfekt när en ny stadsdel utvecklas. Förskolorna skulle varit fler och större, vissa material kunde valts med mer omsorg och vissa trafiklösningar kunde varit bättre. Som långsiktiga förvaltare och stadsplanerare är det erfarenheter vi tar med oss in i nästa stadsutvecklingsprojekt.

Lena Andersson

vd Älvstranden Utveckling

Hans Palmqvist

projektledare Derome Hus AB

Lena Josgård

affärsområdeschef HSB

Olof Olausson

affärsutvecklare Veidekke Bostad

Marina Fritsche

regionchef Wallenstam

Angelica Kjellberg

vd Ivar Kjellberg

Camilla Hallquist

chef fastighetsutveckling Bostadsbolaget