Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eva Flyborg (L), f d riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson, ledamot av kommunfullmäktige i Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett bättre företagsklimat i Göteborg stärker välfärden

Alliansens ambition är att Göteborg ska klättra från botten till toppen på listan för företagsklimat. Det ska vara enkelt och positivt att vara företagare i Göteborg, det stärker vår gemensamma välfärd, skriver Eva Flyborg (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Fler företag betyder fler jobb, fler skattebetalare och mer resurser till skola och omsorg. Det är vad vi kallar för de välståndsbildande krafterna. Sambandet mellan just företagande, välstånd och välfärd kan inte nog betonas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är inte vi politiker som själva skapar vårt välstånd, det gör våra hårt arbetande företagare. Det är bilmekanikern som fixar bilen, det är bagaren som gick upp redan klockan 03.00 i morse för att se till att det finns färskt bröd att köra ut till butikerna. Det är hon som säljer klockor eller en fin köttbit eller grönsaker rakt över disk.

Vi göteborgare är vana vid att ha ett kreativt och klokt näringsliv som går i spetsen för utvecklingen.

Det är våra stora internationella företag som vi är så stolta över, allt från hela den fantastiska fordonsindustrin, till livsviktiga läkemedel, kullager och vår fina hamn. Hamnen som är Nordens största och navet för svensk handel, den svenska exportindustrin och porten mot världen.

Vi göteborgare är vana vid att ha ett kreativt och klokt näringsliv som går i spetsen för utvecklingen och är spelare i världsklass helt enkelt. Det ska vi fortsätta vara.

Men då är det ett stort misslyckande att ett stort fordonsföretag för något år sedan skrev debattartiklar i GP om hur de upplever sin egen hemstad som bilfientlig, hur enskilda företagare är förtvivlade över en kommunadministration man upplever inte bryr sig eller politiker som slår dövörat till och uppträder som om näringslivet, eller delar av detsamma, inte är välkomna i vår stad.

Att Göteborg förra året hamnade på plats 283 av totalt 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking är snudd på olympiskt guld i misslyckande.

Att Göteborg med vår stolta tradition av världsledande företag hamnar i botten i den ranking som Svenskt Näringsliv årligen presenterar är faktiskt helt oacceptabelt. Att Göteborg förra året hamnade på plats 283 av totalt 290 kommuner är snudd på olympiskt guld i misslyckande. Kommunpolitikernas attityder får ett ännu lägre betyg från företagarna, vilket placerar kommunen på plats 285 – femma från botten. Detta måste vi nu ändra på.

Jag är fullt medveten om att en undersökning inte visar hela bilden, men det är en väldigt stark signal om att saker och ting måste förändras i grunden om vi vill ha ett starkt och livskraftigt näringsliv i framtiden. Hela attityden till företagande från politiken måste ändras radikalt. För det spelar en stor roll vad som sägs i offentliga sammanhang och vad som skrivs i debattartiklar. Den dialog med näringslivet som nu startat är bra och måste fortsätta men också utvecklas rejält.

Alliansen har nu tagit över ansvaret för utvecklingen och har ett brett batteri av åtgärder och förslag.

Alliansen har nu tagit över ansvaret för utvecklingen och har ett brett batteri av åtgärder och förslag. Här är blott en handfull av de åtgärder som redan är i gång:

l Antalet kommunala bolag ska bli färre och dess verksamheter ska begränsas.

l Ökad service och vägledning, förstärk Kontaktcenter.

l Inför en servicegaranti för att garantera att kommunen levererar tjänster i tid.

l Ökad dialog med företagare för att ta tillvara det lokala näringslivets behov.

l Stadens offentliga avgifter gentemot företag ska vara skäliga och lägst bland storstäderna.

l Förstärk företagslotsen.

l Besöksnäringen ska fortsätta utvecklas för ett ökat företagande inom ramen för destination Göteborg.

Inte minst besöksnäringen som är stark redan i dag, kommer att spela en viktig roll framöver. De förstagångsjobb som näringen bidrar med är synnerligen viktiga för människor med lite eller ingen erfarenhet eller utbildning. Inte minst är detta av avgörande betydelse för integrationen. Att få ett första jobb, hur okvalificerat det än kan vara, är ett första steg på en positiv jobbkarriär som innebär en första viktig rad i CV:t.

Det skall vara enkelt och positivt att vara företagare i Göteborg där alla är välkomna att vara med och bygga det nya Göteborg starkt.

Vår ambition är att Göteborg skall klättra från botten till toppen på listan och vara ett föredöme för ett gott företagsklimat. Det skall vara enkelt och positivt att vara företagare i Göteborg där alla är välkomna att vara med och bygga det nya Göteborg starkt. Nu kavlar vi upp ärmarna. Tillsammans kan vi bättre, mycket bättre!

Eva Flyborg (L)

f d riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson, ledamot av kommunfullmäktige i Göteborg