Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt: Ett annat styre av Göteborg är möjligt

Göteborg kan få ett stabilare styre där vi sätter stopp för de borgerliga partiernas nedskärningspolitik och där jämlikheten, miljön och mänskliga rättigheter sätts först. Därför bjuder vi in Socialdemokraterna till ett budgetsamarbete, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Daniel Bernmar (V) bjuder tillsammans med Karin Pleijel och Stina Svensson in Socialdemokraterna till ett budgetsamarbete. Bild: Robin Aron
Daniel Bernmar (V) bjuder tillsammans med Karin Pleijel och Stina Svensson in Socialdemokraterna till ett budgetsamarbete. Bild: Robin Aron

Skillnaderna i livsvillkor växer sig allt större i Göteborg och vi befinner oss i ett klimatnödläge. Men i stället för att göra något åt problemen väljer det borgerliga styret att skära ner på välfärden och prioritera bort miljö- och klimatfrågan.

Det borgerliga minoritetsstyret är historiskt svagt, de har endast 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige. Trots det tog de över makten med stort självförtroende.

Deras brist på erfarenhet gjorde att de drev igenom en budget som inte kan beskrivas som något annat än en glädjekalkyl. Det har kastat in kommunen i ett svårt ekonomiskt läge där nedskärningar blivit vardag.

Det har fått stora konsekvenser både för verksamheten och för personalen som tvingas göra samma arbete på kortare tid. Budgeten saknar också utrymme att hantera oförutsedda kostnader.

Sedan årsskiftet har det borgerliga styret slopat många viktiga insatser. Bland annat har de höjt priserna på månadskorten i kollektivtrafiken, låter föräldrar betala förskolan under sommaren trots att förskolan är stängd, försämrat arbetsvillkoren i äldreomsorgen, minskat stödet till kvinnojourer och slopat det höjda försörjningsstödet för barnfamiljer på sommaren. De har också raserat viktig miljöpolitik som vi rödgrönrosa och Socialdemokraterna gjort stora satsningar på under föregående mandatperiod.

Vi kan ta tillbaka makten

Utöver nedskärningarna präglas de borgerliga partiernas styrning av ryckighet och kortsiktighet. Eftersom styret är historiskt svagt är det politiska läget komplicerat och ingen vet vilka beslut som kommer gå igenom på förhand.

Vi rödgrönrosa ser därför med stor oro på att kommunen ska fortsätta styras utan långsiktighet eller förutsägbarhet.

Göteborg kan få ett stabilare styre där vi sätter stopp för de borgerliga partiernas nedskärningspolitik och där jämlikheten, miljön och mänskliga rättigheter sätts först.

Därför bjuder vi in Socialdemokraterna till ett budgetsamarbete.

Tillsammans är vi större än det borgerliga styret och kan därför ta tillbaka makten. Vi hoppas att Socialdemokraterna också inser att vi tillsammans kan stoppa nedskärningarna och i stället storsatsa på välfärden och klimatet.

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd

Karin Pleijel (MP), oppositionsråd

Stina Svensson (Fi), gruppledare i kommunfullmäktige