Ert beslut sänker våra ungdomar

Riksdagen har röstat igenom en ny asyllag som betyder att de flesta ensamkommande ungdomar kommer att få avslag på sina asylansökningar. Det här är vårt öppna brev till dessa ungdomar, skriver bland andra Ann-Marie Jorsund, Göteborgs Räddningsmission.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kära ungdomar! För ett år sedan öppnade vi ett flertal boenden för er. Era behov var stora liksom vårt engagemang. Vår stolthet, över att Sverige stod för humanitet, mod och beslutsamhet, kände inga gränser.

Vi tog emot er på tågstationer, hämtade er med minibussar från tillfälliga härbärgen och letade upp er på överfulla transitboenden i nedlagda skolor runt om i Göteborg.

Ni kom till oss med tillhörigheter som rymdes i en kasse, en iver att få börja i skolan och en längtan om att få känna lite trygghet.

Vi såg hur ni växte, tränade er svenska, fick vänner, testade gränser men också hur ni somnade med ljuset tänt och ett gosedjur i famnen.

Vi berättade för er att Sverige var i stort behov av arbetskraft och uppmuntrade er att snabbt lära er språket, skaffa er en utbildning för att så småningom vara med och bidra till välfärden i ert nya hemland.

Men nu har Sverige tänkt om. I somras röstade vår riksdag igenom en ny asyllag som betyder att de flesta av er kommer att få avslag på er asylansökan. De av er som får stanna får endast tillfälliga uppehållstillstånd på antingen 13 månader eller tre år, helt beroende av hur förföljda Sverige tror att ni är i era hemländer. Sedan kommer ni förmodligen att skickas tillbaka till helvetet ni flytt ifrån.

Ni som nu bedöms vara 18 år skall omedelbart flyttas till Migrationsverkets förläggningar långt från er nuvarande trygghet i form av skolor, boenden, kompisar, fotbollslag etcetera.

Tänk om Sverige kan bli rakryggat igen?

Vi tycker att det är svårt att svara på era frågor som: ”Varför vill Sverige inte ha mig?” eller ”Hur kan ni skicka hem mig, de kommer döda mig?” Vi fattar inte heller.

Vi vet att några av er inte vågar återvända till era hemländer. Ni kommer att stanna kvar på Sveriges gator och torg som trasiga själar utan framtidsdrömmar. Utanför vårt samhälle.

Men tänk om Sverige kunde backa? Bli rakryggat igen och börja ta kloka beslut. Inse att ni kunde bidra till att bygga upp den svenska välfärden. Tänk om Sverige kunde återvända till de rötter som en gång betraktade trygghet som en mänsklig rättighet.

Ni finns i våra tankar!

Ann-Marie Jorsund

Arash Mansouri

Carina Bengtsson

Mehdi Razavi

Patrick Hansén

Sissel Larberg Eriksson

verksamhetsansvariga, ensamkommande inom Göteborgs Räddningsmission